LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
GOVORNICI LEAP SUMMITA

Primjer ovog dvojca iz KONČARA pokazuje mladima da je nužno biti proaktivan i zašto je timski rad presudan da se profilirate u stručnjaka

– Budite proaktivni, nemojte čekati druge da vam kažu što treba napraviti već sami istražujte teme koje su vam od interesa. S vremenom će vaša vrijednost i trud biti priznati, a s time dolaze i razni benefiti među kojima je i potraga posla o kojem sanjate. – poručuje mladi inspirativni dvojac iz KONČARA koji dolazi na ovogodišnji LEAP.

– Budite proaktivni, nemojte čekati druge da vam kažu što treba napraviti već sami istražujte teme koje su vam od interesa. S vremenom će vaša vrijednost i trud biti priznati, a s time dolaze i razni benefiti među kojima je i potraga posla o kojem sanjate. – poručuje mladi inspirativni dvojac iz KONČARA koji dolazi na ovogodišnji LEAP.

Prilike za učenje, ali i demonstraciju znanja u okruženju naprednih industrija čini se kao san snova mladih stručnjaka u području tehničkih znanosti. Za mladi dvojac iz KONČARA, doktora znanosti Miru Antonijevića i doktoranda Zlatana Sičanicu, to je postala stvarnost. O svom iskustvu rada u novoosnovanoj tvrtki Grupe Končar, KONČAR – Digitalu, motivaciji da se upuste u ovu industriju te važnosti timskog rada ispričat će više na LEAP Summitu koji će se u Zagrebu odviti 12. i 13. svibnja, povodom kojeg smo obavili razgovor.

Bliži nam se LEAP Summit, a vi ćete se kao predavači naći na Ideas&Tech by EEN pozornici. Na što ćete staviti naglasak u svom predavanju i kakva očekivanja mogu imati posjetitelji?

Naš naglasak će biti na novoosnovanoj tvrtki Grupe KONČAR, KONČAR – Digitalu, koja obuhvaća sav dosadašnji razvoj softvera unutar KONČARA na jednom mjestu. Također ćemo pričati kako KONČAR – Digital razvija softver s novim tehnologijama i opire se tradicionalnim principima rada u energetici kako bismo razvili napredne suvremene softverske sustave.

Što je prema vašem mišljenju presudno u samom istraživanju i razvoju u vašoj industriji?

Jedna od bitnih stvari u razvoju softvera u energetici jest promjena tradicionalnog mindseta „ako radi ne diraj”. Budući da je energetika od kritične infrastrukturne važnosti, takvim razmišljanjem se većinom vode nova istraživanja u toj domeni. Međutim, softver nije nešto što smije zapeti u starim tehnologijama jer se time gubi sigurnost i stabilnost proizvoda i sustava. Zbog toga je jako bitno ustrajati u proaktivnom istraživanju i primjeni novih tehnologija u tradicionalnim SCADA sustavima.

Što je bila vaša motivacija da se otisnete u ove vode?

Moja motivacija jest bila raditi sa stručnjacima u području razvoja softvera uz koje ću imati prilike rasti u kompetencijama, kako poslovno, tako i privatno.

Kako je izgledao vaš put u KONČARU?

Moj put je započeo radom kao softverski inženjer te sam isključivo bio zadužen za razvoj dijelova SCADA softverskih sustava. Nakon dvije godine rada promoviran sam u voditelja odjela, a tu poziciju obnašam i danas. U međuvremenu sam uz pomoć KONČARA završio doktorat na FER-u, na temu primjene tehnologija virtualne stvarnosti u energetici te sam nakon doktorata završio MBA studij na Algebra sveučilištu.

Gledajući današnje prilike i one koje su bile dostupne u počecima vaše karijere, kako biste opisali trend – je li tržište rada postalo pristupačnije za osobe s vašim profilima struka ili?

Što se programiranja tiče, tržište rada je postalo izrazito povoljno za osobe s takvim profilom. Potražnja je ogromna i jako je zapravo teško naći kvalitetne programere, jer je ponuda premala za kapacitete potražnje. Što se menadžerskog dijela tiče, tu se također potražnja povećala u posljednjim godinama, ali ne u tolikoj mjeri kao u razvoju softvera. Također, ponuda je nešto veća, pa se menadžeri moraju ipak više potruditi za pronaći posao od softverskih inženjera. Ono što čini veliku razliku jest što imam značajnu znanstvenu podlogu s kojom je nekome sličnog profila zasigurno lakše napredovati poslovno, međutim, i takvih zaposlenika na tržištu je sigurno danas više nego prije.

Koliko u vašoj industriji dajete na važnosti timskom radu?

Bez timskog rada razvoj velikih softverskih sustava kao što je SCADA sustav bio bi nemoguć. Bilo kakav ozbiljan softver ne može biti razvijen i ovisiti o individualcu koji se profilira kao stručnjak za taj softver. Tako softver brzo postane neodrživ i razvoj se značajno usporava.

Kakve su prilike za učenje u KONČARU?

Prilika za učenje u KONČARU je stvarno mnogo , ali sve ovisi o osobi i trudu koji je ta osoba spremna uložiti u proširenje vlastitih znanja. KONČAR – Digital studentima nudi edukacije kroz ljetnu praksu, a nedavno smo sudjelovali i u suorganizaciji kolegija na FER-u. Za naše zaposlenike dostupni su razni tečaji, konferencije te znanstvene opcije, poput financiranja postdiplomskih studija na fakultetima, što sam i sam iskoristio.

Što biste poručili mladima koji traže poslove poput vašeg?

Budite uporni, počeci su uvijek teški i imajte na umu da cijeli život učite. Kada usvojite takav stav nijedan problem neće biti nepremostiv, samo će biti pitanje vremena kada ćete ga uspjeti riješiti. Budite proaktivni, nemojte čekati druge da vam kažu što treba napraviti već sami istražujte teme koje su vam od interesa. S vremenom će vaša vrijednost i trud biti priznati, a s time dolaze i razni benefiti među kojima je i potraga posla o kojem sanjate.

FOTO: PRESS