LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Mlada europska istraživačka sveučilišta

Prestižnoj mreži sveučilišta YERUN pridružilo se samo jedno iz ovog dijela Europe, i to hrvatsko

Hrvatsko sveučilište dobilo je sjajnu priliku za suradnju s drugim mlađim sveučilištima kao što su Sveučilište u Ulmu, Sveučilište Dauphine u Parizu, Sveučilište Pompeu Fabra u Barceloni i mnoga druga.

Hrvatsko sveučilište dobilo je sjajnu priliku za suradnju s drugim mlađim sveučilištima kao što su Sveučilište u Ulmu, Sveučilište Dauphine u Parizu, Sveučilište Pompeu Fabra u Barceloni i mnoga druga.

Ove je godine Sveučilište u Rijeci postalo punopravni član YUFE saveza, a u međuvremenu je pozvano i da se pridruži prestižnoj Mreži mladih europskih istraživačkih sveučilišta – YERUN (engl. Young European Research Universities Network). Tako je postalo prvo sveučilište koje će joj se pridružiti od njena osnutka kao i prvo sveučilište iz ovog dijela Europe koje će joj se pridružiti.

– YERUN okuplja 17 mladih sveučilišta usmjerenih na istraživanje, od kojih se većina nalazi među 50 najbolje rangiranih sveučilišta u Europi, a čiji su temeljni ciljevi jačanje i razvijanje suradnje u području istraživanja, akademskog obrazovanja i suradnje s društvom. Strateške aktivnosti YERUN-a usmjerene su na suradnju u području obrazovanja i istraživanja, oblikovanje budućih obrazovnih europskih politika, zapošljivost diplomiranih studenata i otvorenu znanost. – pojašnjeno je na službenoj stranici Sveučilišta u Rijeci.

Navedeno je i sljedeće:

– YERUN je osnovan 2015. godine, a danas broji više od 228 000 studenata preddiplomskih studija, više od 75 000 studenata diplomskih studija i više od 26 000 studenata doktorskih studija. Unutar mreže izvodi se više od 3200 studijskih programa, među kojima je 448 doktorskih programa, a izrađeno je više od 5200 doktorskih disertacija. YERUN unosi nove perspektive i snage u europske rasprave i osigurava da se njegove potrebe razmotre u okviru europskih planova u korist pojedinaca i društva u cjelini. Članovi YERUN-a surađujući nastoje odgovoriti na razvojne izazove društava u kojima živimo, usvajajući europsku perspektivu o globalnim problemima. 

Pristupanje YERUN-u predstavnici Sveučilišta smatraju sjajnom prilikom:

– Ovo je još jedna sjajna prilika za naše Sveučilište jer, osim postojeće suradnje sa sveučilištima koja su također i članovi YUFE saveza, otvara se prostor za suradnju i s drugim mlađim sveučilištima, kao što su Sveučilište u Ulmu, Sveučilište u Konstanzu, Sveučilište Dauphine u Parizu, Sveučilište Pompeu Fabra u Barceloni, Sveučilište južne Danske i mnoga druga.

FOTO: UNSPLASH