LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
NORIJADA 2024.

Pregled norijada po Hrvatskoj: provjerite planove održavanja proslava maturanata u najvećim gradovima

Donosimo programe proslava zadnjih srednjoškolskih dana maturanata diljem Hrvatske!

Donosimo programe proslava zadnjih srednjoškolskih dana maturanata diljem Hrvatske!

Norijada, tradicionalna proslava maturanata koja označava kraj srednjoškolskog obrazovanja, obilježava se diljem Hrvatske na različite načine. Nakon što smo pisali o programu i glazbenim gostima za zagrebačku norijadu, donosimo vam pregled i ostalih norijada u drugim hrvatskim gradovima.
 

Varaždin: Maturantika 2024.


Varaždin organizira tradicionalnu trodnevnu manifestaciju Maturantika, koja će ove godina trajati od 22. do 24. svibnja. Proslava će se održati u središnjem gradskom parku, a organizatori najavljuju bogat program s glazbenim izvođačima, sportskim aktivnostima i zabavnim igrama. 
 
„Mimohod naših maturanta će 22. svibnja krenuti od Parka mladih, nastaviti se gradskim ulicama do Korza, a potom do Županijske palače gdje će stručni žiri ocjenjivati njihove odore i izabrati najbolje. Potom će se vratiti u Park mladih gdje će za njih u srijedu biti organizirane sportske aktivnosti”, rekla je Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina Danijela Vusić.

Potom će se vratiti u Park mladih gdje će za njih u srijedu biti organizirane sportske aktivnosti, a u petak točno u podne maturanti će na Kapucinskom trgu plesati tradicionalnu Quadrillu. Cijeli program možete vidjeti na stranici Varazdin.hr.

Splitski studenti uživali uz ljetno kino na kampusu


 

Pula: norijada u Društvenom centru Rojc

 
U Puli će maturanti proslaviti svoj zadnji dan škole na parkiralištu Društvenog centra Rojc. Norijada će se održati u petak, 24. svibnja, a program će trajati od 9 do 14 sati. Maturante će zabavljati Dj Nino, a kako bi sve prošlo u najboljem redu, na terenu će biti volonteri Crvenog križa te će samo parkiralište biti zatvoreno za parkiranje.
 

Osijek: Quadrilla i norijada


Osijek će ove godine, osim tradicionalne norijade, organizirati i plesanje Quadrille, francuskog dvorskog plesa. Proslava će se održati na glavnom trgu, a sudjelovat će maturanti iz cijele Osječko-baranjske županije. U petak će u podne krenuti ples maturanta u Donjem Miholjcu, Našicama, Valpovu, Belom Manastiru, Đakovu i Osijeku. Ostatak proslave uključuje glazbene nastupe, plesne točke i mnoge druge zabavne aktivnosti.
 

Dubrovnik: norijada u parku na Pločama


U Dubrovniku će se norijada održati u Parku na Pločama. Organizatori su odlučili da će ovo biti posljednja godina na ovoj lokaciji te su pripremili poseban program kako bi maturanti imali nezaboravno iskustvo. 

Kakvo vam je znanje iz biologije? Testirajte ga s ovih pet pitanja s državne mature



Od iduće godine organizaciju proslave preuzima Grad Dubrovnik, a nova lokacija biti će Gospino polje.
 

Split bez javne proslave


Za razliku od drugih velikih gradova Split nikada nema javnu proslavu norijade. Iako grad nije organizirao službeni program, maturanti će zasigurno naći načine za proslavu završetka srednjoškolskog obrazovanja. Privatne zabave i okupljanja očekuju se diljem grada unatoč izostanku organiziranih događanja.


Svaki grad u Hrvatskoj ima svoj jedinstveni način obilježavanja kraja srednjoškolskog obrazovanja, a maturanti diljem zemlje s nestrpljenjem iščekuju ove proslave koje će im ostati u sjećanju cijeloga života. Stoga, maturanti, lijepo se zabavite, ali i budite odgovorni!
FOTO: STUDENTSKI.HR / NIKOLINA VIDAKOVIĆ