LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nacrt prijedloga

Predložena nova pravila polaganja vozačkog ispita i izdavanja dozvola: početnicima zabranjena vožnja noću?

Promjene bi najviše utjecale na mlade vozače i one koji se tek spremaju na vozački ispit.

Promjene bi najviše utjecale na mlade vozače i one koji se tek spremaju na vozački ispit.

U Europskom parlamentu predstavljen je nacrt prijedloga za revidiranje pravila polaganja vozačkog ispita kao i za izdavanje vozačkih dozvola. Malo je reći da su mišljenja javnosti podijeljena.

Naime, uskoro bi mogli imati digitalne vozačke dozvole koje će trajati po deset godina. Stariji od sedamdeset godina bi svakih pet godina trebali ići na liječničke preglede kako bi mogli zadržati dozvolu, piše Poslovni dnevnik.


Nove regulative za mlade vozače

 

Ipak, promjene bi najviše utjecale na mlade vozače i one koji se tek spremaju na vozački ispit. Prijedlog ističe kako bi na autocesti gdje je dozvoljena brzina 130 kilometara na sat, mladi vozači smjeli voziti maksimalno 120 kilometara na sat.

Spominjala se i zabrana vožnje noću za početnike. O tome bi svaka država odlučivala za sebe. Građani smatraju kako ovaj prijedlog nema smisla, a i prometni stručnjaci nisu baš oduševljeni.
 

Struka prepoznaje dvije stvari koje bi bile dobre. To su jedinstveni kazneni bodovi na razini Europske unije i mogućnost pregleda starijih vozača, posebno liječničkih pregleda. Međutim, zabrana korištenja po noći, čini mi se da je to zapravo zadiranje u ljudska prava i mislim da neće doprinijeti smanjenju broja prometnih nesreća”, rekao je prometni stručnjak Stanko Smodlaka.

 

Prilikom polaganja vozačkog ispita, uvela bi se posebna dozvola za automobile teže od 1.8 tona koju bi mogli dobiti samo stariji od 21 godine. Nova direktiva trebala bi smanjiti broj smrtnih slučajeva na cestama koji je prošle godine na cestama Europske unije iznosio dvadeset tisuća.
 

U konkretnom slučaju radi se tek o nacrtima Direktive, o kojima se još uvijek raspravlja na radnim tijelima Europske unije. Ukoliko će navedena Direktiva biti donesena, države članice će biti dužne implementirati njene odredbe u nacionalne propise. Navedene odredbe moći ćemo komentirati tek kada zaprimimo službeni prijedlog predmetne Direktive”, rekli su iz MUP-a.


 

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA