LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Klub mladih Split

Predavanje i javna rasprava: Od apaurina do stereoida – „Zlouporaba lijekova”

19. lipnja u prostorijama Kluba mladih Split održat će se javna rasprava i predavanje koja će se ticati zlouporabe lijekova, a objasnit će se i pojam „club drugs”.

19. lipnja u prostorijama Kluba mladih Split održat će se javna rasprava i predavanje koja će se ticati zlouporabe lijekova, a objasnit će se i pojam „club drugs”.

Klub mladih Split poziva vas na zanimljivo predavanje „Zlouporaba lijekova” u organizaciji Lige za prevenciju ovisnosti i CPSA - Udruge studenata farmacije i medicinske biokemije. Predavanje će se održati u petak, 19. lipnja, s početkom u 20 sati u Klubu mladih Split (Ruđera Boškovića 20/II).

Zlouporaba lijekova infiltrirala se u tranzicijske i razvijene zemlje kao jedan od vodećih javnozdravstvenih problema dalekosežnih posljedica za populaciju.

SAD je najreprezentativniji primjer ovog negativnog trenda – drugi najčešći uzrok iznenadnih smrtnih slučajeva upravo je zlouporaba receptnih lijekova. Europski je kontinent također jako pogođen navedenim, čemu u prilog govori statistika od 2 milijuna ljudi ovisnih o antidepresivima u Njemačkoj te 20% studenata na sredstvima za smirenje diljem Italije, Francuske, Latvije i Poljske.

Klub mladih Split poziva da se priključite u javnoj raspravi i predavanju na navedenu temu, gdje će se „pročešljati” svi načini zlouporabe lijekova te razlozi zlouporabe – od uzimanja lijekova propisanih za nekog drugog preko konzumacije prevelikih doza do zlouporabe kod sasvim drugačijih indikacija.

Najčešća će sredstva zlouporabe predstavljati jednu od gorućih tema 19. lipnja. Navest će se samo neke od njih u nadi da će sudionicima dovoljno zagolicati znatiželju i nagnati ih na sudjelovanje.

Sudionici će biti upoznati s Heptanonom® kao najpoznatijim lijekom u liječenju heroinskih ovisnika, Vicodinom® s kojim se susreo svaki pravi strastveni zaljubljenik dr. Housea, Lekadolom® za kojim svatko od nas nekad posegne s ciljem umanjenja bolova ili sniženja temperature, ali i s različitim halucinogenim sredstvima. Antidepresivi će, rastući u upotrebi kao posljedica besperspektivnosti i loše ekonomske situacije, kao i Apaurini® za smirenje, svakako naći svoje mjesto u predavanju.

Nadalje, bit će objašnjen pojam „club drugs“. Poseban će se naglasak staviti na steroide u sportu i njihove negativne te dugotrajne posljedice, što bi muški dio publike mogao pronaći iznimno korisnim. Kako se cure ne bi osjetile zapostavljenjima u cijeloj priči, bit će razgovora i o negativnoj upotrebi sredstava za mršavljenje. Zaključno će se pokušati pronaći zajednička konstruktivna, a nadasve izvediva rješenja kojima bi se mogao barem umanjiti, ako ne i spriječiti rastući trend zlouporabe lijekova u našoj tranzicijskoj zemlji, kao i razvijenim zemljama na globalnoj razini.

Predavanje će održati studentica farmacije Anamarija Tegeltija, a prije predavanja moći ćete provjeriti svoje znanje o zlouporabi lijekova uz pomoć anonimne ankete koju su pripremili studenti farmacije Ante Rogošić, Ante Begonja i Robert Jerinić.

FOTO: FLICKR/PRANJAL MAHNA