LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ispitni rokovi

Prati ove korake i sastavi skriptu koja će ti uvelike olakšati proces učenja

U dobrom je dijelu slučajeva kasno za iscrpna učenja iz knjige pa je stoga skripta uvijek dobar izbor. Raznim virtualnim mjestima i kopiraonicama već godinama kolaju jedno te iste skripte pa problem mogu stvoriti nerelevantne i zastarjele informacije.

U dobrom je dijelu slučajeva kasno za iscrpna učenja iz knjige pa je stoga skripta uvijek dobar izbor. Raznim virtualnim mjestima i kopiraonicama već godinama kolaju jedno te iste skripte pa problem mogu stvoriti nerelevantne i zastarjele informacije.

Zimski ispitni rok već je neko vrijeme u tijeku, a to znači samo jedno - stres, stres i još malo stresa! Ako niste kolokvirali odslušane predmete (čitaj - niste dovoljno zagrijali stolicu), sada taj propust dolazi na naplatu.

Dodatnu nelagodu stvara pogled na kalendar i činjenica da s učenjem niste krenuli na vrijeme, a prvi ispitni rok polagano odlazi u vjetar. No, ako ste uhvatite kvalitetnog i efikasnog učenja, možda još nije kasno da barem uz poneki kolegiji stavite zelenu kvačicu.

U dobrom je dijelu slučajeva kasno za iscrpna učenja iz knjige pa je stoga skripta uvijek dobar izbor. Raznim virtualnim mjestima i kopiraonicama već godinama kolaju jedno te iste skripte pa problem mogu stvoriti nerelevantne i zastarjele informacije. Uz to, takve vrste skripti pisao je netko tko možda ne razmišlja na isti način kao i vi. Stoga, pisanje vlastite skripte uvijek je dobar odabir za svladavanje često kompliciranog gradiva. Kako bi proces učenja zaista bio efikasan, pisanju skripte treba pristupiti uz unaprijed pripremljeno strategiju.
 

Struktura ovisi o gradivu


Primjerice, skripta za Filozofski fakultet nikako ne može biti pisana na isti način kao ona vezana uz kolegij na FER-u. Ako se radi o fakultetu tehničkog ili ekonomskog usmjerenja, potrebno je ubaciti slike, ilustracije, grafove i slično. Kako vam skiciranje i precrtavanje ne bi oduzelo previše vremena, možete samo naznačiti broj stranice na kojoj se nalazi grafikon ili slika.
 

Prilagodite gradivo


Kako bi lakše ušle u pamćenje, teške definicije prilagodite svom načinu razmišljanja i vokabularu. Pritom treba pripaziti na kontekst jer definicije svakako u svom kosturu trebaju sadržavati ključne riječi.


Neka vam knjiga bude baza


Skripte se svakako trebaju bazirati na službenoj literaturi. Skripte pisane iz informacije koje su navedene u drugim skriptama, pogotovo ako se radi o zahtjevnom kolegiju, nikako nisu poželjene.
 

Predavanja su važna


Bilješke s predavanja vrlo često mogu biti dobra priprema i uglavnom će vam skratiti vrijeme pronalaska onoga što je bitno i što će vas dočekati na ispitu. Stoga, uz knjigu, vaša skripta treba biti nadopunjena prezentacijama i primjerima s predavanja te informacijama koje je profesor naglasio kao posebno važne.
 

Markeri


Ova metoda učenja zasigurno je poznata svakom studentu. Jednom bojom označite definicije koje će vam pomoći u razumijevanju gradiva, a drugom ključne riječi koje su povezane s poglavljem.
FOTO: UNSPLASH