LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Društvo studenata povijesti ''Ivan Lučić - Lucius'' vas poziva

Poziv na prijavu za Prvi interdisciplinarni studentski simpozij

DSP Lucius Vas poziva na Prvi interdisciplinarni studentski simpozij Društva studenata povijesti ”Ivan Lučić – Lucius” pod nazivom ”Utjecaji povijesnih prekretnica na društvene preobražaje. Simpozij će se održati 15. travnja 2014. godine na Hrvatskim studijima.

DSP Lucius Vas poziva na Prvi interdisciplinarni studentski simpozij Društva studenata povijesti ”Ivan Lučić – Lucius” pod nazivom ”Utjecaji povijesnih prekretnica na društvene preobražaje. Simpozij će se održati 15. travnja 2014. godine na Hrvatskim studijima.

Poštovane kolegice i kolege,

pozivamo Vas na Prvi interdisciplinarni studentski simpozij Društva studenata povijesti ”Ivan Lučić – Lucius” pod nazivom ”Utjecaji povijesnih prekretnica na društvene preobražaje. Simpozij će se održati 15. travnja 2014. godine na Hrvatskim studijima. Obavijest o dvorani u kojoj će se održati simpozij bit će postavljena na službenim stranicama Luciusa.

U društvu se često može čuti izraz „Historia est magistra vitae“. No, jeste li se ikad zapitali, jesmo li zaista nešto i naučili iz prošlih vremena? Datumi događaja, koji su velikim slovima upisani u povjesnice, ponekad svojom veličinom i važnošću zasjenjuju ono najvažnije – posljedice tih događaja.  Neke od tih promjena i preobražaja svojim postupnim (ili naglim) ukorjenjivanjem udarile su trajan pečat pojedinim društvima. Dokazano je da je otkriće Amerike donijelo promjenu u ekonomskom aspektu života. Izum tiskarskog stroja pridonio je širenju pismenosti i znanja što je utjecalo na intelektualni život i ljudsko shvaćanje. Francuska revolucija rezultirala je stvaranjem novih ideologija, kao i izmjenom glavnih pokretača promjene. Nakon bitke kod Solferina, Henry Dunant odlučio je pokrenuti organizaciju koja će pružati zaštitu civilima i pomoć ranjenicima što je zasigurno umanjilo broj stradalih u ratovima. Martin Luther i njegova pojava ubrzali su liberalizaciju katoličke Crkve. Malleus maleficarum potaknuo je veći broj progona žena. Hrvati danas imaju jednu od brojnijih dijaspora. Leži li razlog tomu u osmanskoj vlasti, pojavi filoksere ili je razlog nešto sasvim drugo?  Ovako naslovljenim simpozijem želimo ponuditi  priliku da se proučavanjem različitih konačnih rezultata određenih revolucionarnih pokreta i događaja u prošlosti pristupi tako da se, počevši od njihovih ishodišta, istraži njihova dubina i objasni širi značaj i utjecaj. Zamišljena tema ukazuje na neophodnost suradnje različitih znanstvenih disciplina jer smo često nedovoljno svjesni kakve su društvene promjene ti događaji izazivali – u ljudskoj svijesti, tehnologiji, umjetnosti, prehrani, odjevnim stilovima, demografiji, jeziku i brojnim drugim aspektima ljudskog života. Stoga, neka se osim studenata povijesti, i studenti sociologije, filozofije, kroatologije, psihologije i ostalih disciplina, osjećaju pozvanima da svojim pristupom, stečenim znanjima i u područjima svoga interesa, u drugačijem svjetlu prikažu značenje nekog povijesnog događaja.

Razlozi organiziranja simpozija leže u činjenici manjka prakse u izlaganjima studentskih radova, a ovakvim skupom želimo omogućiti studentima stjecanje iskustva u pisanim i prezentacijskim vještinama. Lucius je društvo koje promiče studentsku suradnju s drugim udrugama, a ovo je izvrstan način povezivanja među obrazovanim akademskim kadrom.

Na simpozij se mogu prijaviti svi studenti fakulteta u Republici Hrvatskoj. Natječaj za primitke izlaganja traje od 15. veljače do 15. ožujka. Na simpoziju je dopušteno izlagati seminarske, preddiplomske i diplomske radove. Izlaganje može održati najviše dva studenta. Predviđeno trajanje pojedinog izlaganja iznosi 20 minuta. Prijavnicu za simpozij možete preuzeti na stranici Luciusa, a uz prijavnicu je obavezno priložiti preporuku profesora/mentora, kojom se jamči da je Vaš rad originalan i činjenično točan, kao i apstrakt duljine jedne kartice (1800 znakova uključujući praznine) i šest ključnih riječi. Korištenje multimedije je izrazito poželjno prilikom izlaganja (Powerpoint prezentacija, zvukovni i/ili slikovni zapisi i sl.). Nakon simpozija, održat će se okrugli stol u kojemu će sudjelovati profesori i studenti, a na njemu će studenti-izlagači imati priliku saznati kako unaprijediti svoje prezentacijske vještine.

Početak prijava za izlaganje: 15.2.2014.

Zatvaranje prijava za izlaganje: 15.3.2014.

Obavijest o prihvaćanju prijava: 22.3.2014.

Datum održavanja simpozija: 15.4.2014.

Preuzmite svoju prijavnicu ili cjelokupni tekst poziva!

FOTO: DSP LUCIUS