LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ilegalna prodaja

Pošast trgovanja studentskim smještajem prisutna je i u Splitu

Problem sa smještajem u Splitu očituje se u pokušaju ilegalne kupnje studentske sobe, ali iz Studentskog centra nisu zabrinuti.

Problem sa smještajem u Splitu očituje se u pokušaju ilegalne kupnje studentske sobe, ali iz Studentskog centra nisu zabrinuti.

Natječaji za studentski smještaj gotovi su u većini gradova, a tko je dobio dom, dobio ga je. No, nije baš sve tako jednostavno. Studenti se protiv visokih cijena najma bore kupnjom studentske sobe, ili je barem pokušavaju kupiti. 

Ranije smo izvještavali o visokim cijenama najma smještaja pa nije neobično da su se oglasi za kupnju doma pojavili i u Splitu. Tamošnji studenti imaju na raspolaganju tri studentska doma: Dr. Franjo Tuđman (Kampus), Bruno Bušić i Hostel Spinut, u koje se može smjestiti samo četvrtina studenata, prenosi Slobodna Dalmacija.
 


https://studentski.hr/studenti/vijesti/oglas-za-najam-studentskih-stanova-u-splitu-zgrozio-javnost-boje-li-se-ovi-ljudi-karme-ili-boga


 

 

Cijena najma studentske sobe daleko je manja od najma smještaja kod privatnog poslodavca. No, cijena ipak ovisi od doma do doma, ali i broju kreveta u sobi. Na primjer, u SD-u Dr. Franjo Tuđman jedan krevet u sobi za dvije osobe košta 104,85 eura, student koji želi biti sam platit će ju 118,12 eura. 

 

Nemoguća misija


Gabrijela Matić iz Studentskog centra Split objasnila je trenutnu situaciju za Slobodnu Dalmaciju. Napomenula je da u zadnjih nekoliko akademskih godina nisu imali zabilježene slučajeve prodaje mjesta u domovima. Opisala je ilegalnu kupnju sobe kao nemoguću misiju.

U prijevodu, postavljene su određene mjere poput sustava da se u dom poslije 22 h ne može ići bez iksice. Odnosno, osoba koja prodaje dom, trebala bi ustupiti svoju iksicu, a ona je potrebna za nastavu na fakultetu te ispite. Također, za pristup dodatnom sadržaju u domu također je potrebna studentska kartica. Nadalje, redovno se provode kontrole sobe, na mjesečnoj bazi. No, provode se i u zagrebačkim studentskim domovima, pa ipak nije nemoguće da se neki ilegalac skriva u domu. Međutim, Matić smatra da je situacija pod kontrolom.
.

Skup sport


Kazna za prodaju i kupnju smještaja može biti zaista rigorozna, do te mjere da možete završiti u zatvoru. Ako se prekrši Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na subvencionirano stanovanje i domskog reda, osoba se više ne može prijaviti za mjesto u domu.

Opasnost se krije i u potencijalnom odgovaranju pred zakonom zbog kaznenog djela subvencijske prijevare. Kazna bi mogla iznositi odsjedanje u zatvoru od šest mjeseci do pet godina.
FOTO: FB SCREENSHOT VIA CANVA