LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentsko doba

Posao uz faks dobitna je kombinacija za mlade u IT sektoru

Mladi FER-ovci Ivan Nikolić i Domagoj Ursa posljednje fakultetske mjesece proveli su radeći u COMBISu, a svoja iskustva dijele s čitateljima portala Studentski.hr.

Mladi FER-ovci Ivan Nikolić i Domagoj Ursa posljednje fakultetske mjesece proveli su radeći u COMBISu, a svoja iskustva dijele s čitateljima portala Studentski.hr.

Rad za vrijeme studija dugo je vremena bio na lošem glasu i promatrao se kao razlog zbog kojeg su mnogi prekinuli svoje visoko obrazovanje. Posljednjih godina trend je nešto drugačiji – potiče se stjecanje radnog iskustva u struci dok studenti još sjede u klupama.

Mladi FER-ovci Ivan Nikolić i Domagoj Ursa posljednje fakultetske mjesece proveli su radeći u COMBISu, a neki oblik suradnje i/ili rada u IT tvrtkama već dugo je dio njihove svakodnevice.

Na zajedničkom projektu FER-a i COMBISa u području softverski upravljanim mrežama (SDN) radili su kao stipendisti, a nakon diplome zaposlili su se u COMBISu i nastavili rad na naprednim mrežnim tehnologijama. Za Studentski.hr pričaju o iskustvu rada uz studij te mnogobrojnim prilikama za mlade IT stručnjake u Hrvatskoj.

Kako danas izgleda kada studiraš i radiš u isto vrijeme?

Domagoj: Govoreći iz vlastitog iskustva, uvijek je na poslu bilo razumijevanja za moje studentske obaveze, a uoči ispitnih rokova uvijek sam mogao računati na rasterećenje. No, znalo mi se povremeno dogoditi da mi nedostaje slobodnog vremena. Nisam mogao otići baš na svaku kavu na koju sam poželio, ali svejedno bih svakome preporučio da počne raditi za vrijeme studija. Osim očitih prednosti kao što su vlastiti džeparac i stjecanje praktičnog iskustva, iz prve ruke možeš vidjeti što te stvarno čeka nakon završetka studija.

Ivan: Počeo sam raditi nakon završetka preddiplomskog studija, a ubrzo nakon toga bio sam odabran u tim od 40 studenata iz cijelog svijeta za OpenLab program u CERN (Švicarska). Na tom programu sam prvi puta radio na projektu iz područja softverski definiranih mreža i naučio puno korisnih stvari koje su mi pomogle i na projektu koji trenutno radimo u COMBISu. Iskustvo je pozitivno, radio sam na različitim područjima u struci, imao sam priliku otići i u inozemstvo i steći ogromno životno iskustvo i rad u drugačijim uvjetima nego što su ovdje u Hrvatskoj.

Opuštanje u COMBIS Zen room

– Dojmovi su odlični, dio sam tima koji rado pomaže, koji puno radi na zahtjevnim i zanimljivim projektima, a nađe se vremena i za opuštanje u COMBIS Zen roomu, sportske aktivnosti ili igranje PlayStationa. To su sitnice, ali stvaraju dobru radnu atmosferu. – tvrdi Ivan.

Kada pričamo o radu u Hrvatskoj, koje su sve mogućnosti koje su trenutačno na raspolaganju mladim IT stručnjacima, gdje se vidite u budućnosti?

Ivan: Ima jako puno mogućnosti, jer je sve više kompanija koje se bave IT-om, pogotovo u području razvoja softvera. Osim toga, tvrtke sve češće zapošljavaju studente. U mojoj generaciji na FER-u (na smjeru telekomunikacija) 90 posto studenata se zaposlilo i prije završetka fakulteta. Ekipi koja se još premišlja oko studiranja IT-a moj je savjet da nikako neće pogriješiti ako odaberu taj put jer posao će sigurno naći.

Domagoj: Želio bih nastaviti raditi na svom daljnjem usavršavanju jer IT zahtjeva cjeloživotno učenje i napredovanje. COMBIS mi se čini kao idealno mjesto gdje bih mogao nastaviti unaprjeđivati svoje vještine stečene na fakultetu, raditi na zanimljivim i inovativnim projektima s osobama od kojih mogu stvarno puno naučiti.

Ivan: Iz moje perspektive najveća prednost rada u kompaniji poput COMBIS-a je mogućnost rada u svim područjima telekomunikacija, pogotovo računalnih mreža koje su me najviše zanimale na faksu. Također, radi se i s novijim tehnologijama pa tako mogu vidjeti da stvari o kojima se samo priča na fakultetu imaju svoju primjenu i u praksi.

Studentima osigurane besplatne kotizacije za COMBIS konferenciju

Unazad dvije godine COMBIS organizira i hackathon trycodecatch, nakon kojeg najuspješniji studenti svoj rad mogu nastaviti u COMBISovom internom startupu koji su nazvali NeoStartup. Također, jedna od vodećih ICT konferencija u Hrvatskoj i regiji je COMBIS konferencija koja se ove godine održava od 27. do 29. rujna u Šibeniku. Jedan od medijskih pokrovitelja je i Studentski.hr.

Na besplatne kotizacije i prijevoz mogu računati svi redovni studenti FER-a i FOI-ja te redovni studenti upisani na smjerove računarstva PMF-a, TVZ-a i Algebre. Više saznajte na stranicama COMBIS konferencije.

FOTO: COMBIS