LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Izbori 2024

Pitali smo zagrebačke studente tko bi bio bolji premijer: Milanović ili Plenković

Studenti sa „Save” odgovarali su našem novinarskom timu planiraju li izaći na izbore, a odgovori su bili raznoliki. Dok su jedni skeptični prema političarima i njihovim obećanjima, drugi osjećaju nedostatak motivacije za sudjelovanje u izborima.

Studenti sa „Save” odgovarali su našem novinarskom timu planiraju li izaći na izbore, a odgovori su bili raznoliki. Dok su jedni skeptični prema političarima i njihovim obećanjima, drugi osjećaju nedostatak motivacije za sudjelovanje u izborima.

Uoči nadolazećih parlamentarnih izbora, istražili smo stavove studenata u popularnom Studentskom domu Stjepan Radić u Zagrebu. I dok se politička groznica širi zemljom, željeli smo među mladima provjeriti kakav je interes za političkim procesima.


Istraživanje pokazalo da mladi najmanje izlaze na izbore


Nedavno istraživanje Tko (ne) glasa u Hrvatskoj koje su proveli istraživači Bartul Vuksan-Ćusa i Michael Jennewein, a čije su rezultate predstavili ranije ovog mjeseca u Hrvatskom novinarskom domu, pokazalo je da u Republici Hrvatskoj na izbore najmanje izlaze manje obrazovani, radnička klasa i mladi. Uz to, istraživanje je pokazalo da se mladi manje učlanjuju u političke stranke, kandidiraju i obnašaju bilo kakve dužnosti.
 

VEZANO: Zoran Milanović zaprijetio rektorima, kroz mandat su mu na meti bili i studenti


 

Upravo zato, ekipa Studentski.hr portala odlučila je otići među studente, na popularnu „Savu” u Zagrebu i ispitati mišljenja slučajnih prolaznika. „Hoćeš li izaći na izbore?“ – pitanje je koje smo postavili studentima dok su prolazili među zgradama doma, a odgovori su nas iznenadili. Mnogi su iskazali želju za izlaskom na izbore, pokazujući nam da neki mladi ipak razmišljaju o politici i o tome koliko ona utječe na društvo.
 

@studentski.hr Pitali smo studente hoće li izaći na izbore i što misle tko bi između Plenkovića i Milanovića bio bolji premijer. Evo što su nam odgovorili 😁 #fyp #foryou #foryoupage #izbori #premijer #plenkovic #milanovic #parlamentarniizbori2024 #studenti #studentskihr #anketa ♬ original sound - Studentski.hr

 

Imaju li mladi motivacije za izlazak na birališta?


Jedno od ključnih pitanja koje smo postavili bilo je i tko bi, prema njihovom mišljenju, bio bolji premijer – Zoran Milanović ili Andrej Plenković. I dok su neki imali jasne preferencije, većina (koju nismo obuhvatili TikTok videom) nije bila sigurna ili nije željela dati konkretan odgovor.
 

„Možda Milanović, možda je dobro malo promjene.“ – komentirala je prva studentica.

 

„Pa ne znam, mislim da nisam dovoljno educiran, ali rekao bih Plenković.“ – dodao je student.

 

„Nikola Grmoja!”, ispalila je kao iz topa treća studentica, pokazujući da njezin izbor nisu niti jedna od vodeće dvije stranke.


Iako su odgovori varirali, jedna stvar u razgovoru sa studentima je bila jasna – mladi se suočavaju s izazovima uključivanja u politički proces. Neki su skeptični prema političarima i njihovim obećanjima, dok drugi jednostavno osjećaju nedostatak informacija ili motivacije za sudjelovanje u izborima.
 


VEZANO: Saznajte kako glasati van mjesta prebivališta u samo par klikova


 

I dok izborna groznica nastavlja rasti uoči izbora, ostaje pitanje hoće li mladi i u kojoj mjeri izaći na birališta. Hoće li njihov glas utjecati na to tko će biti sljedeći premijer? Samo vrijeme će pokazati. A vremena ima još jako malo – vidimo se svi skupa na biralištima 17. travnja!

FOTO: STUDENTSKI.HR, ILUSTRACIJA