LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Izbori 2024.

Pitali smo vodeće stranke što njihovi programi donose mladima

Što nam obećavaju najveće stranke u Hrvatskoj? Hoće li mladima životi biti bolji nakon 17. travnja? Pitali smo stranke koje bi prema zadnjem HRejtingu dobile najveći broj mjesta u Hrvatskom saboru. HDZ i MOST nisu nam odgovorili.

Što nam obećavaju najveće stranke u Hrvatskoj? Hoće li mladima životi biti bolji nakon 17. travnja? Pitali smo stranke koje bi prema zadnjem HRejtingu dobile najveći broj mjesta u Hrvatskom saboru. HDZ i MOST nisu nam odgovorili.

U vrtlogu političkih obećanja i planova za budućnost, mladi i studenti u Hrvatskoj često traže odgovore na pitanja koja direktno utječu na njihov svakodnevni život i perspektive. Kako će se poboljšati studentski smještaj, koji su planovi za radnička prava i zarade studenata te kako pristupiti digitalizaciji, tek su neka od pitanja na koja su nam odgovorile tri političke stranke.

Studentski.hr uputio je upit svim političkim stranakama koje bi prema zadnjim istraživanjima HRejtinga dobile najveći broj mjesta u Hrvatskom saboru. Do trenutka pisanja ovog članka nismo dobili odgovor od Hrvatske demokratske zajednice i MOST-a. Stoga, u nastavku donosimo detaljan prikaz planova političkih stranaka Socijaldemokratske partije (SDP), Domovinskog pokreta i Možemo!, a koji su vezani uz mlade.


Stambeno zbrinjavanje mladih


SDP ističe potrebu za povećanjem kapaciteta studentskog smještaja na razini europskog prosjeka od 20%. Kroz suradnju s lokalnom samoupravom, sveučilištima i studentskim centrima, planiraju izgraditi nove domove i proširiti postojeće. Također, reevaluirat će se bodovni sustav kako bi prioritet imali oni u najtežoj socioekonomskoj situaciji te najuspješniji na studiju. Što se tiče stambenog zbrinjavanja mladih, Domovinski pokret planira omogućiti smještaj u studentskim domovima za sve studente, uključujući i rezidentne, s posebnim naglaskom na studentske obitelji i obitelji s djecom.
Iz Možemo! planiraju značajno povećanje javnog stambenog fonda, otkup postojećih i gradnju novih stambenih jedinica te ukidanje poreza na promet nekretnina za prvu kupnju, što će olakšati pristup stambenom zbrinjavanju mladih.
 

Radnička prava i zarade


Prijedlog promjena u sustavu doprinosa studentskog rada kako bi se osigurala adekvatna zarada koja ne dovodi u rizik od siromaštva te da studenti doprinose svojim mirovinama, stiže iz redova SDP-a. Također, zalažu se za bolju regulaciju studentskog rada preko posebnog ureda pri Državnom inspektoratu.

Unatoč tome što ne vidi rizik od socijalne isključenosti za mlade kao politički problem, Domovinski pokret predviđa mjere za porast studentskog standarda, uključujući povećanje studentske satnice i cenzusa za neoporezivi dio studentske zarade. Također, planirane su mjere za unaprjeđivanje studijskih programa koji bi trebali pratiti potrebe gospodarstva te promovirati studentsku praksu i zapošljavanje po diplomiranju, posebno u području STEM i STEAM domena.

Strategija stranke Možemo! uključuje razvoj industrijskih, ekonomskih i socijalnih politika te stvaranje suvremenih, bolje plaćenih i sigurnih radnih mjesta s održivim radnim vremenom i boljom ravnotežom privatnog i poslovnog života. Rast plaća, suzbijanje prekovremenog rada te poticanje cjeloživotnog učenja ključni su elementi planova za poticanje zapošljavanja mladih.


Pristupačnost zdravstvenog sustava


Kroz uvođenje emocionalne pismenosti u obrazovni sustav, SDP želi destigmatizirati mentalne probleme među mladima. Također, planiraju povećati broj specijalizacija za dječju i adolescentsku psihijatriju te uvesti psihologe u sve osnovne i srednje škole.

U području zdravstva, Domovinski pokret zalaže se za znatno unaprjeđenje općeg zdravstvenog sustava, uključujući mjere kao što su ukidanje monopola Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje za osnovno osiguranje te potpuno razdvajanje javnog i privatnog zdravstva, kako bi se osiguralo bolje funkcioniranje zdravstvenog sustava.


Studentski standard i obrazovanje


SDP je već uveo građanski odgoj i obrazovanje kao izborni predmet u nekim sredinama te se zalaže za širenje tog programa na nacionalnoj razini, počevši od osnovne škole.

Iz Možemo! planiraju uređenje tržišta nekretnina, proširenje javnog stambenog fonda, poticanje zadružnog stanovanja i javno-civilnih partnerstava te unaprjeđenje tržišta rada jačanjem sustava studentske prakse i uvođenje naknade za nezaposlenost nakon obrazovanja ključne su mjere za osiguravanje ekonomskog osamostaljivanja mladih. Financijska pismenost bit će integrirana u program građanskog odgoja i obrazovanja.

Dodatno, Možemo! planira uvođenje građanskog odgoja u sve škole, promociju demokracije u školama edukacijom učenika i učitelja te stvaranje predstavničkih tijela otvorenih za sve učenike, a ne samo za usku skupinu. Također, zalažu se za spuštanje dobne granice za biračko pravo na 16 godina i podržavaju aktivizam i sudjelovanje mladih u civilnom društvu.


Inkluzivnost i jednake mogućnosti


Domovinski pokret ističe svoju posvećenost punoj inkluzivnosti osoba s poteškoćama u razvoju te osoba s drugim oblicima invaliditeta. Usmjerenost na fizičku pristupačnost i otvaranje institucija za smještaj teško oboljelih osoba predstavljaju neke od aspekata DP-ove politike.

U području inkluzivnosti, Možemo! se bori za rodnu ravnopravnost, prava LGBTQIA+ osoba, unaprjeđenje neovisnosti osoba s invaliditetom te pružanje podrške mladima u svim aspektima života, uključujući obrazovanje, rad i inkluzivno društvo bez diskriminacije.
FOTO: STUDENTSKI.HR, ILUSTRACIJA