LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nepravda i ignoriranje

Pismo FER-ovca o nepravdi na natječaju za stipendije za izvrsnost

Na e-mail adresu redakcije portala Studentski.hr došla je poruka kolege s FER-a koji se prijavio na natječaj za stipendiju za izvrsnost koju je već dobio dvije godine zaredom. No, ove godine ju nije dobio zbog promjene načina bodovanja prema kojoj su stipendiju dobili samo studenti 4. i 5. godine.

Na e-mail adresu redakcije portala Studentski.hr došla je poruka kolege s FER-a koji se prijavio na natječaj za stipendiju za izvrsnost koju je već dobio dvije godine zaredom. No, ove godine ju nije dobio zbog promjene načina bodovanja prema kojoj su stipendiju dobili samo studenti 4. i 5. godine.

Jučer smo dobili mail od studenta FER-a u kojem ukazuje na veliku nepravdu koja je, po njegovom mišljenju, nanesena studentima koji su se prijavili na natječaj za stipendiju Sveučilišta u Zagrebu za akademsku godinu 2014./2015. u kategoriji stipendije za izvrsnost.

S istim sam se problemom obratio Ministarstvu obrazovanja i Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu, međutim, oni to odbijaju ozbiljno shvatiti te se nastoje izvući. Dijelove razgovora možete vidjeti pri kraju ove poruke. Zbog toga se obraćam vama. Nadam se da ćete posvetiti nešto vremena čitanju ove e-mail poruke. Slobodno smijete objaviti sve podatke u ovoj poruci. Ako imate pitanja, slobodno me kontaktirajte na ovoj e-mail adresi.

Za stipendiju sam se prijavio i ja. Student sam 3. godine FER-a te imam visok prosjek. Već 2 godine zaredom dobio sam stipendiju za izvrsne studente. Međutim, ove godine tu stipendiju nisam dobio te sam se žalio na tu odluku, prvenstveno jer me zanimao razlog zašto je nisam dobio.

Odgovor koji sam dobio strašno me razljutio. Naime, Sveučilište u Zagrebu je ove godine odlučilo primijeniti svoj vlastiti sistem za dodjelu stipendija za izvrsne koji je strašno loš i nepravedan. Navedeni sistem gotovo u potpunosti isključuje studente nižih godina iz natječaja zahvaljujući lošem sistemu bodovanja.

U tekstu ovogodišnjeg natječaja kojeg možete naći ovdje, ne specificiraju po kojem će kriteriju dodjeljivati stipendije za izvrsnost, međutim, navode da će se on sastojati od uspješnosti studenta na fakultetu i dodatnih postignuća. Nadalje, da bi se prijavio za stipendiju student mora biti među 10% najboljih studenata.

Ispostavilo se da su studente bodovali množeći ukupan broj osvojenih ECTS bodova s prosjekom studenta. Dodatne bodove student je mogao dobiti za određene nagrade.

Formula ovog bodovanja je ispod:

brojBodova = brojOsvojenihECTS-a * prosjek + dodatniBodovi

Na prvi pogled ništa strašno, međutim, pogledajte popis dobitnika

 
Pismo FER-ovca 1
 
Izvor: Screenshot
 
Pismo FER-ovca 2
 
Izvor: Screenshot
 

Ovo je popis dobitnika s FER-a. Imena sam izostavio. Crvenom bojom označen je posljednji student koji je dobio stipendiju. 

Stipendiju su osvojili isključivo studenti diplomskog studija. Ne samo to, već su stipendiju osvojili svi studenti diplomskog studija na FER-u koji su se prijavili. Ovo je rezultat sramotno lošeg sustava bodovanja studenata. 

Kako bih vam detaljnije dočarao ovaj problem, okrenimo se matematici. Kako vrlo mali broj studenata ostvaruje dodatne bodove zbog različitih nagrada te ukupan broj bodova ovisi daleko više o prvom dijelu gornje formule, zanemarimo zasad dodatne bodove. 

Tako se broj bodova računa formulom: 

brojBodova = brojOsvojenihECTS-a * prosjek

Jasno je da će studenti viših godina imati prednost, međutim, pogledajmo koliku prednost. Prag je ove godine na FER-u iznosio 693 boda. Redoviti studenti 1., 2., 3., 4. i 5. godine imaju respektivno 0, 60, 120, 180 i 240 osvojenih ECTS-a uz moguće vrlo male varijacije. Prema ovome pogledajmo koji prosjek studenti ovih godina moraju imati kako bi dobili stipendiju.

1. godina - nemoguće

2. godina - 693/60 = 11.55

3. godina - 693/120 = 5.775

4. godina - 693/180 = 3.85

5. godina - 693/240 = 2.8875

Znači, studenti druge i treće godine teoretski nisu niti mogli osvojiti stipendiju, dok su je studenti četvrte i pete godine dobili bez obzira na prosjek.

Naime, studenti 4. i 5. godine koji se nalaze u prvih 10% imaju veće prosjeke od gore navedenih. Drugim riječima, bilo koji student s 4. i 5. godine koji se prijavio za navedenu stipendiju, dobio ju je, dok ju NITI JEDAN student s 2. i 3. godine nije dobio. Studenti nižih godina stipendiju mogu osvojiti isključivo ako se prijavi manji broj starijih studenata od broja dodijeljenih stipendija.

Ovaj sistem je toliko loš da je čak vrlo teško naći slučaj u kojem student treće godine može dobiti stipendiju, dok je student druge godine nikako ne može dobiti. Maksimalan broj bodova zbog prosjeka koje student treće godine može imati je 120*5,0 = 600. Takav student na FER-u ne bi dobio stipendiju. Zamislite da dođete najboljem studentu generacije treće godine i kažete mu da nije zaslužio stipendiju za izvrsne studente, dok ju je dobio student pete godine s prosjekom 2,8875.

Dakle, da student treće godine s prosjekom 5,0 dobije stipendiju mora na neki način skupiti dodatne ECTS bodove ili osvojiti neku nagradu. Student druge godine nikako ne može dobiti stipendiju. 

Navedena stipendija u potpunosti disproporcionalno pada na studente viših godina zakidajući studente druge i treće godine Ovo nije navedeno u natječaju te zbog toga svi studenti povrijeđeni ovom odlukom imaju pravo na žalbu. U natječaju piše da će stipendiju dobiti izvrsni studenti a ne studenti 4., 5. i 6. godine koji su među 10% najboljih studenata, kao što je izvedeno. 

Teško je vjerovati da bi itko mogao i na trenutak pomisliti da je ovaj sustav bodovanja dobar. I onda ga Sveučilište u Zagrebu odluči primijeniti. Očito je da je ova odluka donesena bez imalo razmišljanja o sistemu bodovanja ili njegovim posljedicama. I u takvoj situaciji apsolutnog nemara umjesto da Sveučilište u Zagrebu odluči primijeniti neki pouzdan i već korišten sistem bodovanja oni se odluče za ovaj.

Ja ovu stipendiju ne mogu više dobiti, niti mogu dobiti bilo koju drugu za ovu akademsku godinu jer je stipendija objavljena tek 10. ožujka 2015., dok su rezultati objavljeni 14. travnja 2015. godine Daleko prekasno da se student prijavi za neku drugu stipendiju za tekuću akademsku godinu. Moj cilj nije imovinska korist, nego ispravljanje nepravde i poziv da krivci preuzmu odgovornost, kako u razgovoru sa Sveučilištem u Zagrebu to nisam uspio ostvariti.

Razgovarao sam i sa Sveučilištem u Zagrebu preko službene e-mail adrese zivko.ivanda@unizg.hr, međutim, bez ikakvog uspjeha. Kolega je u potpunosti pobijao nepoštenost gore navedenog sistema. 

Odgovor MOZS-a.
 

Poštovani,

pregledom dokumentacije koju nam je Sveučilište u Zagrebu dostavilo vezano uz provedbu Natječaja za dodjelu stipendija redovitim studentima Sveučilišta u Zagrebu za akademsku godinu 2014./2015., utvrdili smo da se u Natječaju navode opći kriteriji: kriteriji za uspješnost u studiju (prosjek svih ocjena, ukupno stečeni ECTS bodovi, te viša godina studija uz kraće vrijeme studiranja) i dodatna postignuća.

Nadalje, u Natječaju je navedeno da pravo prijave na Natječaj nemaju studenti koji su upisali prvu godinu prve razine studija, a uz gore navedeni podatak da je jedan od kriterija za uspješnost viša godina studija uz kraće vrijeme studiranja, proizlazi da je iz Natječaja jasno da se prioritet daje višim godinama.

Natječaj je raspisan na temelju Odluke Senata sa sjednice održane 10. ožujka 2015., a u zapisniku navedene sjednice stoji da je prijedlog Natječaja jednoglasno prihvaćen.

Kako se Vaš prigovor odnosi na upitnost kriterija koje je prihvatio Senat, a članove Senata čine predstavnici nastavnika svih područja i predstavnici studenata, s tim da studentski predstavnici imaju pravo stavljanja veta na sva pitanja od posebnog interesa za studente, upućujemo Vas da se obratite i studentskim predstavnicima.

S poštovanjem,

Uprava za visoko obrazovanje

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta 

Argument da je u natječaju navedeno da će se u obzir uzeti stečeni broj ECTS bodova je ispravan. Međutim, ovo je istinito za apsolutno sve natječaje za dodjelu stipendija studentima! Zaključak iz ovog argumenta da će se u potpunosti bazirati na osvojenim ECTS bodovima je pogrešan. 

Redakcija portala Studentski.hr kontaktirala je i predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, Petra Labrovića, koji je nam je napisao:


Studentski predstavnici su, kao i svi ostali članovi Senata Sveučilišta u Zagrebu, vidjeli primjer natječaja koji se nije razlikovao od prošlogodišnjeg, također, na traženje Studentskog zbora rektor nije imenovao predstavnika studenata u rad Povjerenstva i od tog trenutka Studentski zbor nema uvid u način rada Povjerenstva za dodjelu stipendija i formulu po kojoj su to određivali.
FOTO: IVAN PERKOV/STUDENTSKI.HR