LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Dubrovniku

Pisana baština na papiru središnja je tema velike nadolazeće manifestacije

Izložba i serija predavanja „Pisana Kulturna Baština na Papiru – Multidisciplinarna Istraživanja“ održat će se 27. ožujka 2024. na dubrovačkom Kampusu.

Izložba i serija predavanja „Pisana Kulturna Baština na Papiru – Multidisciplinarna Istraživanja“ održat će se 27. ožujka 2024. na dubrovačkom Kampusu.

Odjel za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku i Hrvatski Državni Arhiv Zagreb najavljuju predavanja i izložbu pod nazivom „Pisana Kulturna Baština na Papiru – Multidisciplinarna Istraživanja“. Ova izložba i serija predavanja posvećena je istraživanju pisane kulturne baštine na papiru kroz multidisciplinarni pristup, a održat će se 27. ožujka 2024. godine na sveučilišnom Kampusu (učionica br. 60). Sam program predavanja započinje u 10 sati, dok će se u 11:30 otvoriti gostujuća izložba HDA.

Ova manifestacija predstavit će multidisciplinarni pristup u istraživanju pisane baštine na papiru, uključujući suradnju stručnjaka iz različitih područja poput povijesti, knjižničarstva, grafičke tehnologije i konzervatorsko-restauratorske struke, te omogućiti cjelovitiji uvid u predmete i njihovu povijest.

Povezivanje analize sadržaja s fizičkim svojstvima predmeta omogućuje dublje razumijevanje istraživanog materijala, što prelazi granice pojedinačnih istraživačkih područja. Rezultati multidisciplinarnih istraživanja pružaju sveobuhvatni uvid u predmete, uključujući njihovu povijest, autora i tehnike izrade. Ova istraživanja pokazuju da primjenom neinvazivnih metoda moguće je dobivati ​​rezultate koji doprinose boljem razumijevanju svih aspekata predmeta pisane kulturne baštine.

Izložba može biti korisna za sve koji se bave poviješću, knjižničarstvom, grafičkom tehnologijom, konzervatorsko-restauratorskim strukama ili srodnim područjima. Više o događaju pronađite na stranici Sveučilišta u Dubrovniku.

FOTO: PEXELS