LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
BIRAJTE PAMETNO

Ovo je 5 stvari o kojima morate razmisliti kada birate izborne kolegije

Izdvojili smo 5 faktora koje ne biste trebali potpuno zanemariti prilikom biranja izbornih kolegija, a riječ je ujedno o faktorima koji vam mogu pomoći da vam izborni kolegiji na kraju dana stvarno budu od pomoći, a ne samo još jedna nebitna ocjena u indeksu.

Izdvojili smo 5 faktora koje ne biste trebali potpuno zanemariti prilikom biranja izbornih kolegija, a riječ je ujedno o faktorima koji vam mogu pomoći da vam izborni kolegiji na kraju dana stvarno budu od pomoći, a ne samo još jedna nebitna ocjena u indeksu.

Iako se izborni kolegiji kod studenata u Hrvatskoj često biraju po principu onoga što su rekle starije generacije, postoji mnogo faktora koje možete uzeti u obzir, a koji mogu utjecati na vaše izbore, uključujući vašu karijeru i osobne interese, vještine pa i hobije. Izdvojili smo 5 faktora koje ne biste trebali potpuno zanemariti, a koji vam mogu pomoći da vam izborni kolegiji na kraju dana stvarno budu od pomoći, a ne samo još jedna nebitna ocjena u indeksu.

Usporedite izborni kolegij s vašim ciljevima karijere

Prvi korak u odabiru izbornog kolegija na fakultetu trebao bi biti razmatranje vaših ciljeva karijere, stoga bi za vas trebalo biti važno da razmislite vještine i znanja biste željeli steći, a da su vam potrebne za buduću karijeru. Na primjer, ako želite raditi u području marketinga, izborni kolegiji koji se bave društvenim medijima, analitikom podataka, digitalnom transformacijom i sociološkim temama mogu biti korisni. Usporedite predmete s vašim ciljevima karijere i odaberite one koji će vam najbolje pomoći u postizanju tih ciljeva.

Razmislite o svojim interesima

Iako sada možete reći da je ovo isto kao u točki jedan, to zapravo nije tako. Interesi koje imamo ne moraju uvijek biti nužno vezani uz karijeru, tako možemo primjerice raditi kao web dizajneri, ali nas istovremeno jako zanimaju okolišne teme i sve na čemu se one grade. Izborni kolegiji pružaju priliku da se šire znanja o područjima koja vas zanimaju, stoga razmislite o svojim osobnim interesima. Ako ste uvijek željeli naučiti o nečem specifičnom, izborni kolegiji savršena su prilika za to. Uzmite u obzir kolegije koji se bave temama koje vas zanimaju, a koje nisu nužno povezane s vašom karijerom. Osim što ćete proširiti svoje znanje, ovi predmeti mogu biti izvrsni za opuštanje i uživanje u stvarima koje volite.

Provjerite svoje prethodno znanje i iskustvo

Ovo je zamka u koju studenti upadnu. Netko od studenata prethodnih godina kaže recimo da trebate upisati nešto na temu poslovne informatike, vi to i napravite i onda skužite da ćete na tom kolegiju morati nešto računati i programirati. Kad ono, vi i dalje vučete matematiku s prve godine, a kolega koji vam je rekao da je lagano, nije rekao da on rastura matematiku kao i dosta kolega s njegove generacije koji su vam preporučili isto. Zato je, kada birate izborni kolegij, važno provjeriti koliko znate o određenoj temi i koliko ste iskusni u njoj. Ako odaberete predmet koji je previše napredan za vašu razinu znanja, možete se suočiti s poteškoćama u praćenju gradiva i ispunjavanju zahtjeva kolegija. 

Razmotrite praktične vještine

Izborni kolegiji mogu biti odlična prilika da se steknu praktične vještine koje mogu biti korisne u vašoj karijeri ili u svakodnevnom životu. Saznajte što ćete još, uz ishode učenja, ponijeti s tog kolegija. Na primjer, ako odaberete kolegij na kojem se puno prezentira, to bi moglo biti korisno u svakoj karijeri. Pod uvjetom da kolegij nije težak, a da ne znate što biste odabrali – jedan takav kolegij uvijek je dobar izbor, jer su prezentacijske vještine jedne od najtražnijih uopće.

Razmotrite stil poučavanja profesora

Stil poučavanja profesora može biti ključan faktor pri odabiru izbornih kolegija, a ako se radi o profesoru s kojim ste već imali dobro iskustvo, možda biste željeli ponovno odabrati predmet s tim profesorom. Ako nikad niste imali predavanje s profesorom, raspitajte se o tome kako funkcionira. Odabir koji ima stil poučavanja koji vam odgovara može pomoći u postizanju boljih rezultata i boljem razumijevanju gradiva.
FOTO: PIXABAY