LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
NEGATIVNA STUDENTSKA ISKUSTVA

Ovako izgleda kada poslodavac 'uzme' Zakon u svoje ruke: Studentica Nikolina prepričava svoje negativno iskustvo rada u zagrebačkoj igraonici

Serijal 'Negativnih studentskih iskustava' nastavljamo s pričom studentice Nikoline koja se trenutno nalazi na drugoj godini stručnog studija sestrinstva. Radnja započinje u studenom protekle godine, kada se Nikolina preko student servisa odlučila zaposliti u jednoj zagrebačkoj igraonici za djecu.

Serijal 'Negativnih studentskih iskustava' nastavljamo s pričom studentice Nikoline koja se trenutno nalazi na drugoj godini stručnog studija sestrinstva. Radnja započinje u studenom protekle godine, kada se Nikolina preko student servisa odlučila zaposliti u jednoj zagrebačkoj igraonici za djecu.

Proteklog smo tjedna u prvom od niza članaka predstavili mučno iskustvo kojeg je studentica Marija doživjela tijekom obavljanja studentskog posla. Marija se u samo tjedan dana rada u jednoj poznatoj banci, koja na području Republike Hrvatske ima velik broj aktivnih poslovnica, suočila s neljudskim ponašanjem nadređenih, a za sav taj proživljeni horor, kako tvrdi, nije dobila niti kune. 

Serijal nastavljamo s pričom studentice Nikoline, koja se trenutno nalazi na drugoj godini stručnog studija sestrinstva. Radnja započinje u studenom protekle godine, kada se Nikolina preko student servisa odlučila zaposliti u jednoj zagrebačkoj igraonici za djecu. Na samom početku akterica ove priče, kako to obično biva, s poslodavcem ugovora studentsku satnicu, a već nakon prvog mjeseca obavljanja posla, Nikolina nailazi na prvi problem i evidentno kršenje Zakon o obavljanju studentskih poslova.

U početku mi je obećana satnica u iznosu od 30 kn/h te nitko nije napomenuo da nedjelje i blagdani nisu plaćeni 50% više, sve dok to nisam sama shvatila krajem mjeseca. Nije mi bilo jasno zašto je to tako i smatrala sam da to nije nimalo u redu. Razgovarala sam s voditeljicom te mi je ona rekla da sve cure rade nedjelje i blagdane za 30 kn/h, ali da će probati razgovarati s vlasnikom te tako ugovoriti da samo meni nedjelje i blagdani budu 50% više plaćeni, dok bi ostale cure, spomenutim danima, i dalje radile za 30 kn/h. Smatrala sam da to nije u redu jer, zašto bi samo jednoj osobi bilo plaćeno po zakonu!? Također, na početku moram odmah naglasiti kako se djelatnici tamo mijenjaju kao na pokretnoj traci te nitko osim mene i još jedne cure nije izdržao duže od mjesec dana - opisuje Nikolina te naglašava kako je prvih nekoliko mjeseci radila za 30 kuna po satu, čak i onim danima kada se po Zakonu isplaćuju propisna uvećanja.

Kako ističe studentica, nakon određenog vremena, dolazi do novih zavrzlama, gdje se poslodavac i voditeljica sve više isprepliću u lažima i nepoštivanju Zakona. Naime, poslodavac je odlučio povećati Nikolini osnovnu satnicu za tri kune, a pri tome je pristiglo i obećanje o isplatama propisanih uvećanja. No, ubrzo dolazi do novog obrata, priča se dodatno komplicira, a sve i dalje ide na štetu Nikoline, ali ostalih djelatnica dječje igraonice.

Iz dana u dan su mijenjali ploču, radili su drame oko situacija za koje je u startu bilo naglašeno da nisu naš posao, kao npr. čišćenje. Nadalje, došli su na ideju da im ipak nije isplativo nedjelje i blagdane platiti u skladu sa Zakonom uz obrazloženje kako preko ljeta ima manje posla. Tome sam se naravno usprotivila, a dodatno me izbacila iz takta činjenica da je u prijašnjim mjesecima moj rad bio podcijenjen.

U međuvremenu, uslijedio je novi niz mukotrpnih natezanja. Nikolina je naizgled uspjela izboriti ono što joj zakonski pripada, no vlasnik se ponovno snašao.

Za mjesec srpanj trebalo mi je biti isplaćeno ono što sam teškom mukom izborila, međutim dobila sam popunjene ugovore na kojima je satnica bila smanjena s 33 kn/h na 30 kn/h, za nedjelje i blagdane je bilo naznačeno 45 kn/h, iako je jasno na samom ugovoru stojala satnica u iznosu od 33 kn/h! Sukladno onome što piše na ugovoru, nedjelje i blagdani su trebali biti isplaćeni po naknadi - 49,50 kn/h.

Evidentno je u opisanoj situaciji došlo do kršenja ugovora kojeg izdaje Studentski centar, međutim ta se nadležna institucija oglušila na Nikolinina upozorenja, a slično je učinio i studentski pravobranitelj, kojem je nastala situacija prijavljena. Ova priča zapravo do dan danas nije dovršena, vlasnik i voditeljica konstantno prebacuju odgovornost jedno na drugo te do  prepravke ugovora nikada nije došlo. Uz sve navedeno, ironično, Nikolina je dobila prijetnju od voditeljice kako će biti prijavljena za povredu radnog odnosa. 

Kako naglašava, Nikolina za sve ispričano posjeduje dokaze, trenutno se nalazi u kontaktu s odvjetnikom te ima namjeru pokrenuti odgovarajuće pravne postupke. 
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA