LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Vrijedna investicija

Ova županija u obrazovanje će uložiti više od 100 milijuna eura!

U projekte usmjerene na obrazovanje planira se uložiti čak 62 posto proračunskog novca.

U projekte usmjerene na obrazovanje planira se uložiti čak 62 posto proračunskog novca.

Veliki projekti spremaju se u Varaždinskoj županiji –  župan Anđelko Stričak u srijedu je najavio dogradnju Osnovne škole Ivanec za koju je osigurano 5,6 milijuna eura, a osim toga planira se uložiti više od 100 milijuna eura, odnosno 62 posto proračunskog novca u projekte u obrazovanju, piše Hina.

 

„Na početku mandata smo naglasili da u sustavu obrazovanja gradimo sustav jednakih šansi. O tome nam najbolje govore odluke koje donosi Županijska skupština, ali i brojke. U proračunu za 2024. koji iznosi 174 milijuna eura, za obrazovanje je namijenjeno oko 108 milijuna eura.” –  rekao je župan Anđelko Stričak za Hinu.

 

VEZANO: Kamere i kazne od 1500 eura trebale bi spriječiti građane Varaždina u ovom naumu


 

Dodjela bespovratnih sredstava


Također je napomenuo da je nedavno stigla i odluka Ministarstva znanosti i obrazovanja za dodjelu bespovratnih sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti za dogradnju Osnovne škole Ivanec vrijedna 5,6 milijuna eura.
 

„Nakon dvadesetak godina čekanja, došli smo doslovno na korak da počnemo s dogradnjom škole. U sklopu projekta bit će izgrađeno 13 učionica, blagovaonica, kuhinja, spojni hodnici, odnosno sve ono što je potrebno da bi ta škola mogla nastavu održavati u jednoj smjeni.“ – rekao je župan za Hinu.


Sličan plan u vrijednosti četiri milijuna eura sprema se i za Područnu školu Strmec Podravski i Područnu školu Nova Ves Petrijanečka. No, još se čekaju odluke za taj projekt.
 


VEZANO: 12. Tjedan karijera u Varaždinu: najveće karijerno događanje za studente na sjeveru Hrvatske


 

Projekt energetske obnove


Osim toga, radi se na projektiranju 20-ak školskih sportskih dvorana u sklopu osnovnih i područnih škola te dogradnja Glazbene škole u Varaždinu. Nadalje, u programu energetske obnove nalaze se još dvije škole – u Jalžabetu i Svetom Iliji te dvorac Šaulovec

 

„Dvorac Šaulovec bio bi sjedište Europskog talent centra, odnosno mjesto na kojem bismo spojili sve naše centre izvrsnosti. Prema našoj procjeni, ovaj investicijski boom koštao bi između 94 i 100 milijuna eura.“ – objasnio je prema Hini.


Planira se i izgradnja tehno mreže u Osnovnoj školi Sveti Ilija – time bi studentima i učenicima po završetku obrazovanja mogli omogućiti pokretanje vlastitog posla.

FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA