LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studij u inozemstvu

Ova zemlja planira ograničiti broj međunarodnih studenata

Riječ je o vrlo popularnom odredištu za studiranje za strance, a njihov broj utrostručio se u posljednjem desetljeću.

Riječ je o vrlo popularnom odredištu za studiranje za strance, a njihov broj utrostručio se u posljednjem desetljeću.

Četrnaest nizozemskih sveučilišta trenutno radi na programu značajnog smanjenja broja stranih studenata, prenosi Euronews. U pitanju je inicijativa s ciljem davanja prednosti domaćim studentima.

Naime, Nizozemska je vrlo popularna među studentima iz cijelog svijeta, a njihov se broj utrostručio u posljednjem desetljeću. U prilog ovom podatku ide i činjenica da mnoga njihova sveučilišta rade gotovo isključivo na engleskom jeziku, jer su fokusirana na međunarodno tržište rada. Pritom, od cjelokupnog broja stranaca njih gotovo jedna trećina odluči živjeti i raditi u Nizozemskoj nakon stjecanja diplome.

Ono što se zbog toga nameće kao otvoreno pitanje u ovoj zemlji jest ostavlja li se na taj način premalo mjesta mladim Nizozemcima, koji mogu imati problema s pronalaženjem mjesta za studiranje ili posla nakon školovanja. Upravo zato nastala je ova inicijativa, no, jednako tako, izazvala i burne reakcije u Nizozemskoj.

Naime, velik broj stranih studenata predstavlja i značajan prihod ovoj zemlji. Točnije, svaki pojedinac godišnje potroši i desetke tisuća eura.

Zbog svega navedenog, plan se još uvijek raspravlja i, ako se provede, stupit će na snagu najkasnije 2025/2026 godine.

FOTO: UNSPLASH