LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Urbanističko planiranje

Otvoreni četvrtak na FFOS-u: razgovarat će se o urbanističkom razvoju Osijeka

Događanje će se održati u Svečanoj dvorani na Filozofskom fakultetu Osijek s početkom u 18 sati te je otvoreno za javnost.

Događanje će se održati u Svečanoj dvorani na Filozofskom fakultetu Osijek s početkom u 18 sati te je otvoreno za javnost.

U četvrtak, 11. studenoga 2021., u sklopu 10. ciklusa Otvorenog četvrtka održat će se tribina pod nazivom Izazovi urbanističkom razvoju Osijeka.

– Godina na izmaku probudila je poslovično uspavanu osječku javnost dvama građanskim akcijama koje su za predmet imale prostorno planiranje i uređenje prostora. Građanska inicijativa Bijela lađa prvo je uspjela izboriti da se obustavi projekt gradnje hotela s poliklinikom na atraktivnoj lokaciji u gornjogradskom centru. Nakon toga inicijativa Patuljasta rapsodija eskalirala je problem sječe stabala za potrebe rekonstrukcije postojeće ili izgradnje nove infrastrukture. Navedene akcije dogodile su se nakon višedesetljetnog izostanka otpora lošim, problematičnim ili upitnim intervencijama u prostor. U tom kontekstu ovom tribinom želimo pomoći postavljanju okvira razumijevanja za buduću i kontinuiranu javnu raspravu o oblikovanju grada u kojemu živimo. – ističu organizatori.

Čemu urbanističko planiranje služi, kako oblikovati urbanistički razvoj, koje urbanističke koncepcije stoje iza današnje slike Osijeka i zašto su neki zahvati u prostor pogrešni, čak i ako nam se sviđaju? Na tribini će sudjelovati arhitekt Ivan Cingel, dip. ing. arh. (Građevinski i arhitektonski fakultet Osijek), arhitektica doc. dr. sc. Željka Jurković (Građevinski i arhitektonski fakultet Osijek), sociologinja Gracija Rezić, mag. (I. gimnazija Osijek) te filozof Luka Matić, mag. (Filozofski fakultet Zagreb, Poslijediplomski doktorski studij filozofije).

Događanje će se održati u Svečanoj dvorani (soba 60, 2. kat) na Filozofskom fakultetu Osijek (Lorenza Jägera 9) s početkom u 18 sati te je otvoreno za javnost.

Tribina će se prenositi i preko YouTube kanala Otvorenog četvrtka, pri čemu će biti omogućeno sudjelovanje u raspravi putem chata. Također, nakon tribine, snimka će biti dostupna na istom YouTube kanalu.
FOTO: UNSPLASH