LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Završeno studentsko natjecanje Elektroboj

Otkriveni najbolji izumi studenata elektrotehnike u finalu Elektroboja 2014.

Saznajte koji su timovi pokupili nagrade na Elektroboju i što su izumili.

Saznajte koji su timovi pokupili nagrade na Elektroboju i što su izumili.

Elektroboj, edukativno natjecanje neprofitne studentske organizacije eSTUDENT u kojem se studenti natječu u izradi praktičnih rješenja iz područja elektrotehnike, podijelilo je nagrade najboljim finalistima u srijedu, 12. lipnja 2014. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva.

Elektroboj je prvo natjecanje ovakve vrste u Hrvatskoj. Pokrenuto je ove godine kao još jedno u nizu uspješnih natjecanja eSTUDENT-a.

Studenti tehničkih fakulteta timskim radom projektiraju i sastavljaju izume koje ocjenjuju ugledni profesori elektrotehnike i uspješni ljudi iz elektrotehničke industrije. Tema je bila otvorena, tako da se ove godine mogao vidjeti vrlo širok spektar ideja mladih i proaktivnih studenata koji su odlučili dati više nego što se od njih traži.

Tako su ove godine bile 104 prijave u 31 timu, od toga 17 gotovih rješenja te samo pet finalista, a prvo mjesto i nagradu od 6 000 kuna osvojio je Hexapod (članovi tima: Luka Fuček, Josip Vukičević, Antun Vukičević, Vlatko Klabučar), šesteronožni robot, prvotno razvijen iz zabave, a sada može približiti robotiku mladima i onima koji za to prije nisu imali priliku.

Drugo je mjesto (članovi tima: Marko Magerl, Kristijan Bene, Hrvoje Harcet, Katja Malvoni), a tako i 4 000 kuna, pripalo Safe sound sistemu, sustavu koji omogućava sudionicima u prometu nesmetano slušanje glazbe uz povećanu sigurnost.

Treće mjesto i 2 000 kuna osvojio je Telefonski imenik za slijepe osobe (članovi tima: Juraj Oršulić, Goran Popović, Una Pale, Karolina Majstorović), uređaj koji sadrži nekoliko tipki za lakše rukovanje te omogućava listanje po imeniku uz izgovaranje imena kontakta te poziv željenog broja.

Cilj ovog natjecanja je promicanje edukacije i stjecanja praktičnih znanja iz područja konstrukcije i projektiranja elektroničkih uređaja te cjelovitih elektrotehničkih sustavnih rješenja, ali i poticanje studenata na samostalno razvijanje kreativnih rješenja koja zahtijevaju implementaciju. Prvi Elektroboj je, s obzirom na to, bio i više nego uspješan te su sponzori najavili suradnju i iduće godine

FOTO: ESTUDENT