LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Izbor novog čelnika osječkog sveučilišta

Osječko sveučilište ima dvojicu kandidata za rektora – evo što navode u programima

Prof. dr. sc. Vlado Guberac i prof. dr. sc. Drago Žagar kanididatu su za rektora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Donosimo njihove planove za unaprjeđenje kvalitete studiranja u Osijeku.

Prof. dr. sc. Vlado Guberac i prof. dr. sc. Drago Žagar kanididatu su za rektora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Donosimo njihove planove za unaprjeđenje kvalitete studiranja u Osijeku.

Prof. dr. sc. Vlado Guberac, aktualni rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, i prof. dr. sc. Drago Žagar, dekan Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku, jedini su kandidati za rektora Sveučilišta.

Prof. dr. sc. Vlado Guberac

Prof. dr. sc. Guberac rođen je 1965. u Donjem Višnjiku, a diplomirao je i doktoriao na osječkom Poljoprivrednom fakultetu 1993 i 1996. godine. Tijekom studiranja, točnije, 1987. godine bio je proglašen najboljim studentom generacije. Prosječna mu je ocjena na dodiplomskom bila 4,5, a na poslijediplomskom 5,0.

Guberac u svojem programu navodi da će Sveučilište nastaviti s realizacijom te da će planirati nove aktivnosti koje bi stvorile odgovarajuće uvjete rada za studente i zaposlenike. Navodi još da je potrebno osnažiti djelovanje Službe za profesionalno savjetovanje studenata, koja provodi grupna savjetovanja studenata (izrada CV-a, priprema za razgovore s poslodavcima i sl.) i individualno savjetovanje. Rad službe potrebno je proširiti na organiziranje susreta s poslodavcima i organiziranje Dana karijera, te provođenje analize zapošljavanja studenata sveučilišnih sastavnica, stoji u programu. 
 Sveučilište je svjesno svoje odgovornosti da izgradnjom sveučilišnog kampusa, pored poboljšanja uvjeta rada i studiranja, u velikoj mjeri utječe na razvoj i prepoznatljivost dijela grada Osijeka u kojem se nalazi, te će poduzeti sve potrebne aktivnosti da svojom otvorenošću i infrastrukturom doprinese i unapređenju kvalitete života stanovnika Osijeka. I na kraju, nakon uređenja Trga Vatroslava Lisinskoga iza zgrade Rektorata, potrebno je provesti uređenje fasade zgrade, koja u povijesnoj jezgri predstavlja, ne samo Sveučilište, nego i Grad Osijek, njegovu tradiciju, kulturu i povijest. 
Kao glavne ciljeve u području nastavne djelatnosti Guberac ističe analizu i prilagodbu postojećih programa tržištu rada, osnivanje novih studijskih programa, razvoj zajedničkih diplomskih studija više sastavnica, razvoj diplomskih i doktorskih studija na stranom jeziku, združenih diplomskih studija s inozemnih sveučilištima itd.

Detaljnije informacije o njemu i njegovu programu moguće je pronaći na poveznici.

Prof. dr. sc. Drago Žagar

Prof. dr. sc. Drago Žagar rođen je 1965. u Otoku i diplomirao je 1990. godine na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu, smjer Telekomunikacije i informatika na temu Komunikacija čovjek sistem u komutaciji upravljanoj tokom podataka. Poslijediplomski magistarski studij završio je na istom fakultetu 1995. godine. Diplomu doktora znanosti stekao je 2002. na FER-u u Zagrebu s disertacijom Metode provjere komunikacijskih protokola temeljene na modelu automata.

Žagar u programu navodi da je, kako bi se osigurala usklađenost obrazovnih profila s realnim potrebama tržišta rada, potrebno omogućiti fleksibilizaciju studijskih programa koji se kroz izborne kolegije i blokove mogu prilagoditi traženim promjenama. Navodi još, između ostaloga, da Sveučilište treba osigrati stalno praćenje zapošljivosti studenata i sustavno voditi brigu o mogućnostima zapošljavanja završenih studenata te povećavati mogućnosti zapošljavanja kroz usklađivanje ishoda učenja, znanja, vještina i kompetencija te poticanje pokretanja vlastitih tvrtki i samozapošljavanja. Zbog toga je, piše dekan, potrebno razvijati jače povezivanje s poslodavcima itd.

Neki od ciljeva koje ističe jesu usklađivanje aktivnosti temeljene na rješavanju problema s ciljem poticanja inovativnosti, kreativnost i timskog rada, jačanje i poticanje novih oblika učenja, prije svega e-učenja, jačanje rada Službe za profesionalno savjetovanje studenata i slično.

Cijeli program dostupan je ovdje.
FOTO: WIKIPEDIA/DTOM