LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studenti su zatečeni

Online nastava ponovno postaje svakodnevica zagrebačkih studenata!? Kruže neformalne informacije, a fakulteti šute

Ljetni semestar započinje za manje od dva tjedna, a prema neslužbenim informacijama, na online se nastavu, uz Filozofski fakultet, prebacuju i Građevinski fakultet te Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Ljetni semestar započinje za manje od dva tjedna, a prema neslužbenim informacijama, na online se nastavu, uz Filozofski fakultet, prebacuju i Građevinski fakultet te Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Kao grom iz vedra neba počela se širiti informacija koju su, prvotno neslužbeno, doznali studenti zagrebačkog Filozofskog fakulteta. Naime, putem neslužbenih kanala i WhatsApp grupa stizale su obavijeti kako FFZG kreće u hitnu sanaciju zgrada koje su pretrpile materijalnu štetu uslijed potresa Radovi navodno mogu ugroziti studente i djelatnike pa će dobar dio ljetnog semestra proteći u online okruženju.

Informaciju je, s očiglednim zakašnjenjem, spomenuti Fakultet naknadno i potvrdio, a kako stoji u priopćenju kojeg su studenti dobili, FFZG je, za potrebnu obnovu, 14. listopada 2022. dobio 17.158.000,00 kuna bespovratnih sredstava s definiranim rokom izvršenja – 30. svibnja 2023. godine. 

Postavlja se logično pitanje - zbog čega Uprava ranije nije obavijestila studente?
 

Komentar rektora


Radovi će navodno trajati tri mjeseca, a sama online nastava nešto kraće. Rektor Sveučilišta u Zagrebu, Stjepan Lakušić, komentirao je za RTL danas novonastalu situaciju.

Pronađite vi 20 tisuća kvadrata novog prostora gdje bi se odvijala nastava. To vam je nemoguća misija. Zato jedan dio nastave u nekom momentu će morati ići online pa taman se dogodio i nekoliko tjedana da bi se ovo odradilo da imate siguran prostor - komentirao je rektor.

 

Očitovanje Filozofskog fakulteta

Budući da odvijanje kontaktne nastave može ugroziti studente i zaposlenike zaključili smo da je jedina odgovorna i sigurnosno opravdana odluka – privremeno uvođenje online nastave u ljetnom semestru ak. god. 2022./2023. u razdoblju od početka, pa najkasnije do završetka radova. Pritom smo se vodili činjenicama da ne postoji mogućnost privremenog izmještanja nastave u druge dijelove fakulteta, da su studiji dvopredmetni i da fakultet ima veliki broj studenata s invaliditetom. Nakon okončanja radova nastava i ispiti odvijat će se na Fakultetu.

Svjesni smo da online nastava kao najvećoj društveno-humanističkoj visokoškolskoj ustanovi u Republici Hrvatskoj nije najprihvatljivije rješenje, a što smo pokazali i tijekom pandemije, ali i svjesno suočeni s činjenicom da prostorima Filozofskog fakulteta i knjižnice tijekom dana fluktuira više od 4000 osoba kojima ne možemo jamčiti minimalne sigurnosne uvjete i koje ne želimo izložiti nikakvom riziku. Sve navedene okolnosti primorale su nas na odluku koja nije ishitrena nego donesena nakon niza konzultacija sa stručnjacima iskusnima u ovakvim radnim pa i životnim okolnostima. Ovo privremeno rješenje pridonijet će bržem završetku radova i povratku u obnovljene fakultetske prostore.

Na tragu prijedloga Fakultetskog vijeća, a u skladu s hodogramom radova nastava će se u prvom tjednu ljetnog semestra od 27. 2. do 3. 3. 2023. održavati kontaktno – u prostorima Fakulteta. Hodogram radova koji će biti dostavljen fakultetu idući tjedan odredit će daljnja postupanja. Fakultetske službe i Knjižnica radit će prema radnom vremenu. U narednim danima ćemo obaviti razgovore s pročelnicima, voditeljima Centara i fakultetskih službi kako bismo planirali sve predstojeće aktivnosti. O mogućnostima održavanja kontaktne nastave prije početka radova, za vrijeme radova i prije završetka radova izvijestit ćemo vas pravovremeno. Obavijesti o tijeku radova slat ćemo redovito. Nakon provedenih radova, naš Fakultet će biti energetski efikasniji, zeleniji i ugodnije mjesto za sve studente i nastavnike - stoji u dijelu priopćenja.

 

Peticija protiv online nastave


Studenti Filozofskog fakulteta su putem neslužbenih kanala, kao i u brojnim izjavama za medije, jasno poslali poruku kako se ne slažu s ovakvom odlukom, a posebno im smeta činjenica da je sve došlo naglo, bez prethodne najave. Studenti spomenutog Fakulteta pokrenuli su i peticiju pod nazivom NE online nastavi na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Biti student ne znači samo studirati te s razlogom postoji izraz "studentski život" koji podrazumijeva i društveni aspekt studiranja, a koji je istom ovom odlukom nekima onemogućen ili sveden na minimum. Također, važno je uzeti u obzir i one koji nemaju osobna računala i vlastiti internet, i kojima će studiranje prelaskom na online nastavu biti izrazito teško. 

Naš minimalan zahtjev je izvedba hibridne nastave u onim dijelovima Fakulteta koji nisu zahvaćeni renovacijom ili izvedba kontaktne nastave na drugim lokacijama - stoji u opisu peticije.

 

I brojni drugi fakulteti uvode online nastavu?


Interno među studentima, te u brojnim zatvorenim grupama, kolaju informacije kako će i brojni drugi zagrebački fakulteti u ljetnom semestru započeti s online nastavom. Apsurdno, nikakvih službenih informacija nema, ali kako javlja Danas.hr u narednom periodu kreće obnova na čak 23 zgrade fakulteta.

Ljetni semestar započinje za manje od dva tjedna, a prema još jednom naglašavamo neslužbenim informacijama, na online se nastavu, uz Filozofski fakultet, prebacuju i Građevinski fakultet te Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

*Budući da je riječ o neslužbenim informacijama, Studentski.hr je zatražio očitovanje ranije spomenutih fakulteta.
FOTO: GOOGLE MAPS/SCREENSHOT