LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nastava za vrijeme koronavirusa

Online nastava na slavonskim veleučilištima bez većih problema – kolokviji, obrane i praktična nastava

Doznali smo kako teče online nastava na dva slavonska veleučilišta – Veleučilištu u Slavonskom Brodu i Veleučilištu „Lavoslav Ružička” u Vukovaru.

Doznali smo kako teče online nastava na dva slavonska veleučilišta – Veleučilištu u Slavonskom Brodu i Veleučilištu „Lavoslav Ružička” u Vukovaru.

Dva slavonska veleučilišta – Veleučilište u Slavonskom Brodu i Veleučilište Lavoslav Ružička u Vukovaru – odlično su se snašla u nastavi na daljinu, kako smo doznali od izv. prof. dr. sc. Krunoslava Mirosavljevića, dekana Veleučilišta u Slavonskom Brodu i dr. sc. Željka Sudarića, dekana vukovarskog veleučilišta.

Na vukovarskom veleučilištu nastava se održava na više platformi, a uvažavajući povratne informacije studenata i njihovu motivaciju za lakše savladavanje nastavnog sadržaja. Dio nastave i komunikaciju prebacili su i na druge ICT alate: Skype, Zoom, Google učionicu, Messenger, Facebook grupe, WhatsApp i Viber grupe. U novonastalom virtualnom okruženju većina nastavnika odlično se snašla i odgovorila na ostvarenje obrazovnih ciljeva, otkriva nam dekan Sudarić. Sve aktivnosti Veleučilišta prebačene su u online svijet, uključujući nastavu, knjižnicu, sastanke, vježbe i projekte jer je od njih to tražila novonastala situacija koja je zahtijevala brzu prilagodbu, ali su vrlo brzo našli rješenja za sve nove izazove koje je situacija pred njih stavila.

Na Veleučilištu u Slavonskom Brodu najveći dio nastave održava se putem platforme Merlin, kojom se Veleučilište koristilo i prije epidemije, samo u manjoj mjeri. S Veleučilišta navode kako su već u samim počecima prepoznali ozbiljnost situacije, pa su i prije uputa Ministarstva znanosti i obrazovanja počeli s priprema za nastavu na daljinu i rad od kuće. Sudeći po anonimnim anketama, studenti su najvećim dijelom zadovoljni i pokazuju razumijevanje za odmak od klasičnih metoda poučavanja. Sigurno je da i nastavnicima i studentima ovo predstavlja značajan pomak prema češćem korištenju digitalnim tehnologijama u svakodnevnoj nastavi, pa i kada se epidemiološka situacija smiri, Veleučilište planira nastaviti s korištenjem digitalnim alatima u većoj mjeri nego je to bilo dosad.

Nema odustajanja od kolokvija i ispita

Ova dva veleučilišta snašla su se i po pitanju vrednovanja i ocjenjivanja studenata, pa su se tako u Vukovaru odlučili na polaganje kolokvija putem Merlina, dok se u Slavonskom Brodu s kolokvijima počinje u svibnju, pa su travanj iskoristili za razradu metodologije ispitivanja u ovim novim okolnostima, pripremu ispitnih pitanja i uhodavanje samog provođenja kolokvija.

Iz Slavonskog Broda ističu eventualni problem vjerodostojnosti odgovora, pa pozivaju na etičnost studenata jer prvenstveno uče zbog sebe i kako bi mogli primijeniti usvojena znanja i vještine.
– S obzirom na izneseni plan Vlade u RH, pričekat ćemo još malo s odlukom o ispitima u svibnju i aktivno pratiti daljnji razvoj epidemiološke situacije. Imamo nekoliko scenarija u vidu, u rangu od potpunog online ispitivanja sve do dosadašnjih, klasičnih ispita, s tim da bi tada studenti bili podijeljeni u grupe od najviše 10 njih, uz pridržavanje preporučenih epidemioloških mjera. Koji god scenarij se ostvari, studenti neće biti zakinuti za ukupan broj ispitnih rokova u ovoj akademskoj godini.
U Vukovaru se odrađuje dio praktične nastave

Na Veleučilištu u Slavonskom Brodu trenutno je obustavljena odrada prakse jer ju većina studenata odrađuje s gospodarskim subjektima, a s obzirom na to da je i gospodarstvo u velikoj mjeri u prekidu, morat će pričekati stabilizaciju situacije kako bi se studenti vratili praksi. Na Veleučilištu Lavoslav Ružička u Vukovaru, s druge strane, obavlja se dio praktične nastave, a među održanim online sastancima našao se i onaj vezan za projekt STEP UP – unaprjeđenje i razvoj stručne prakse za studente čiji su nositelj i za koji je Veleučilištu uručen ugovor o dodjeli bespovratnih 3 991 785,30 kuna za unaprjeđenje kvalitete stručne prakse studenata.


Foto: Veleučilište Lavoslav Ružička Vukovar
– Profesori objavljuju vježbe preko videokanala, dio nastave održava se videopozivima jer vjerujemo kako je taj vidni kontakt bitan našim studentima, a i sami studenti su vrlo aktivni jer putem društvenih mreža dijele naučene vježbe i preporučuju ih svojim prijateljima, pri tome mislimo na vježbe iz fizioterapije, kako bi svi ostali u što boljoj tjelesnoj formi pri povratku u svakodnevicu, o čemu se brinu i naši profesori Tjelesne i zdravstvene kulture snimajući videoklipove. – dodao je dekan Sudarić.
U Slavonskom Brodu već održane online obrane završnih radova

Na Veleučilištu u Slavonskom Brodu već 17. travnja održana je prva online obrana završnog rada – radilo se o specijalističkom diplomskom stručnom studiju Energetika. Nadodaju da su vrlo ponosni na taj događaj, kao i da su zadovoljni provedbom, nakon koje je tijekom tjedna uslijedilo još 6 jednako uspješnih obrana na preddiplomskim i diplomskim stručnim studijima Menadžmenta te vjeruju da će se tome uskoro priključiti i studenti poljoprivrednih studija Bilinogojstvo te Ekološka poljoprivreda i ruralni razvoj.
– Online obrana pokazala se kao dobar odgovor na želje i potrebe studenata za završetkom studija u ovim kriznim vremenima kada treba izbjegavati fizičke kontakte te ju svakako preporučujemo i drugim visokim učilištima.

Foto: Facebook

Studentski zbor Veleučilišta u Vukovaru priskače u pomoć

Zbor je na društvenim mrežama potaknuo studente na uključenje u humanitarnu akciju VEVU uskače u pomoć, pa su na Veleučilištu ponosni na rad Zbora na  društvenim mrežama i spremnost na suradnju u ovoj situaciji. Riječ je o akciji u kojoj volonteri pomažu potrebitima oko odlaska u trgovine, po lijekove, odgovaraju na pitanja o mjerama zaštite i ostalo.

Kada je riječ o povratku na Veleučilište u Vukovaru, još se ne mogu dati konkretni datumi, no, kako otkrivaju, postoje naznake kako bi se studenti krajem svibnja mogli vratiti u svoje učionice, bar radi polaganja ispita i uz pridržavanje mjera. Ako se to ni tada ne bude moglo, Uprava Veleučilišta odlučila je prepustiti nastavnicima izbor aplikacija u tu svrhu. Međutim, iako je život na kakav su naviknuli studenti na Veleučilištu stao, u njihovu Studentskom domu Leopold situacija je nešto drugačija – ondje još uvijek boravi nekoliko studenata, a život je prilagođen preporukama i uputama struke te su odlukom Upravnog vijeća Veleučilišta korisnici oslobođeni plaćanja smještaja za travanj.
 
Za kraj, oba su veleučilišta ponosna na svoj rad, kao i na trud koji su pokazali profesori i studenti: 
– Veleučilište u Slavonskom Brodu i ovaj put je pokazalo svoju spremnost da se prilagodi novim okolnostima koje su sve nas snašle. Radimo puno toga da olakšamo studiranje za naših 1000 studenata i drago nam je što studenti to prepoznaju. Zahvaljujem svim djelatnicima Veleučilišta na trudu koji ulažu u svoj rad, a studente i ovim putem pozivam da proaktivno pristupaju studiranju, da ispunjavaju svoje obaveze te da redovito prate obavijesti Veleučilišta na internetskoj stranici i društvenim mrežama.
– Novonastala situacija pokazala nam je koliko su naši studenti vrijedi i spremni učiti, pa čak i u ovakvim novim i drugačijim uvjetima. Svi naši djelatnici na raspolaganju su studentima putem e-maila, uvijek su im spremni dati odgovore na pitanja i pomoći im kako bi što bezbolnije prošlo vrijeme do povratka u redovan rad. Uspostavljena je odlična suradnja nastavnika i studenta, a svoje zadovoljstvo kvalitetom online nastave iskazali su i studenti u anketi koju smo proveli.  – kažu s Veleučilišta u Vukovaru.
FOTO: FACEBOOK