LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Važne odluke

Okrugli stol Sveučilišta Sjever: suradnja s lokalnom upravom i razvojnim agencijama sjevera

Jedan od ciljeva Okruglog stola bio je privući što više EU projektnih sredstava u taj dio Hrvatske.

Jedan od ciljeva Okruglog stola bio je privući što više EU projektnih sredstava u taj dio Hrvatske.

Sveučilište Sjever ugostilo je čelnike 13 gradova i predstavnike 8 razvojnih agencija i poduzetničkih centara sa sjevera Hrvatske na Okruglom stolu u Sveučilišnom centru Varaždin. Tema okupljanja bila je Perspektiva suradnje javne uprave, razvojnih agencija i Sveučilišta Sjever u korištenju EU projekata, stoji u objavi Varaždinske županije.

Domaćini sastanka bili su rektor Sveučilišta Sjever, prof. dr. sc. Marin Milković, prorektor Sveučilišnog centra Varaždin prof. dr. sc. Damir Vusić, prorektor Sveučilišnog centra Koprivnica prof. dr. sc. Mario Tomiša te prorektor za suradnju s gospodarstvom, EU projekte i međuinstitucijsku suradnju izv. prof. dr. sc. Petar Mišević.
 

Jačanje suradnje


Sveučilište već nekoliko godina radi na čvršćoj suradnji s gospodarstvom te se trenutno odvija nekoliko prijavljenih projekata koji su financijski zanimljivi. Rektor je istaknuo neke od ciljeva Sveučilišta.
 

„S obzirom na to da smo mi sveučilište koje je nastalo iz regije sjever, želimo zadovoljiti sve potrebe, ne samo potrebe gospodarstva nego i jedinica lokalne samouprave. Upravo nam je cilj ovom otvorenom diskusijom s čelnicima jedinica lokalne samouprave na sjeveru Hrvatske porazgovarati o temama na koji bismo način konkretnije mogli surađivati u prijavama EU projekata u sljedećem razdoblju. Suradnja s dijelom jedinica lokalne samouprave već postoji, no željeli smo naglasiti da ta suradnja može biti još kvalitetnija, intenzivnija, te da rezultati mogu biti na obostrano zadovoljstvo jer nam je svima u interesu da se naš sjever razvija”, rekao je Milković.


Još je jedna od važnih suradnji ona između Varaždinske županije i Sveučilišta.
 

„Izuzetno je važno povezivanje akademske i poslovne zajednice. Do sada smo imali iznimnu suradnju sa Sveučilištem, ne samo projektima već i brojnim akcijama u promicanju zdravlja stanovništva Varaždinske županije”, naglasila je doc. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač.


Predstavnici Grada Koprivnice najavili su jedan izrazito zanimljiv projekt.

 

„Veliki su projekti ispred nas, a jedan je od njih projekt znanstveno-istraživačkog centra koji je Grad Koprivnica nominirao za projekt koji će se financirati putem ITU mehanizma. Nedavno smo dobili informaciju da će konačni ugovor o financiranju biti uskoro potpisan, što znači da će iduća godina biti izrazito radna i projektantska. Ovaj je projekt izrazito važan ne samo za Sveučilište i Koprivnicu već i za gospodarstvo ove regije.“ – objasnio je pročelnik Ureda gradonačelnika Dario Jembrek.


Sveučilište je potpisalo sporazum s razvojnim agencijama sjevernih županija s ciljem bolje povezanosti poslovne i akademske zajednice, te jačanja kapaciteta agencija i Sveučilišta u zajedničkom razvoju i prijavi, ali i provedbi EU projekata.

 

Također, potpisan je sporazum i s Javnom ustanovom za razvoj Međimurske županije Redea s kojom je i do sada postojala neformalna suradnja.

FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA