LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Online rasprava

Održava se panel o izazovima studenata stručnih studija – gostovat će i Fuchs

Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske u srijedu, 4. studenog, održava panel-raspravu na temu stručnih studija i izmjena u Zakonu o HKO-u.

Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske u srijedu, 4. studenog, održava panel-raspravu na temu stručnih studija i izmjena u Zakonu o HKO-u.

U srijedu, 4. studenog u 11 sati, održat će se panel-rasprava Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola RH o izazovima više od 45 tisuća studenata stručnih studija zbog odluke Ustavnog suda iz ožujka 2020. godine, prema kojoj se pod razinom 6 – kvalifikacije stečene završetkom preddiplomskih studija – više neće ubrajati preddiplomski stručni studij, nego samo preddiplomski sveučilišni studij. Isto vrijedi i za razinu 7 – kvalifikacije stečene završetkom diplomskih studija – na kojoj se ukida dio specijalističkih diplomskih stručnih studija.

Iako se o ovoj temi unatrag nekoliko mjeseci priča malo više, ovom panel-raspravom namjera je uspostaviti dijalog između aktera pitanja HKO-a, u kojemu će biti riječi o izmjenama i dopunama Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru. Gostovat će ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs, predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu hrvatskog sabora izv. prof. dr. sc. Vesna Bedeković, predsjednik Vijeća veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske doc. dr. sc. Damir Jugo, prof. v. š. te predsjednik Vijeća studenata Ivan Pnjak.
Vezano: MZO: „Hrvatsko tržište rada odavno je prepoznalo i prihvatilo studente stručnih studija.”
Nedavno je ministar Fuchs najavio da će se već ovog tjedna krenuti s procedurom vezanom uz izmjene Zakona, no nisu navedeni konkretni planovi, odnosno nismo dobili potvrdu hoće li se uvesti kratice sv i st, kako je to navedeno u nacrtu prijedloga o izmjenama i dopunama Zakona za vrijeme mandata bivše ministrice, ili je riječ o nekim drugim izmjenama. Zbog toga smo kontaktirali i samo Vijeće od kojega smo naknadno dobili odgovor da ni ono nije upoznato s detaljima, ali baš je zbog toga, napominju predstavnici, organizirana panel-rasprava na kojoj će studenti i sami moći postavljati pitanja o ovoj temi te se nadaju da će od nadležnih dobiti konkretne odgovore.

Rasprava, koju će moderirati Karlo Kolesar, predsjednik Vijeća, bit će otvorena za sve na naknadno objavljenoj poveznici i trajat će 60 minuta, od čega će 15 minuta biti odvojeno za pitanja gledatelja iz komentara. Više informacija pronađite na poveznici.
FOTO: UNSPLASH