LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
IT sektor

Održano drugo izdanje Syntio Summer School

Završena ljetna škola na kojoj su sudjelovali studenti FER-a.

Završena ljetna škola na kojoj su sudjelovali studenti FER-a.

Hrvatska tvrtka Syntio, jedna od najbrže rastućih IT kompanija u Hrvatskoj koja se bavi podatkovnim inženjeringom, održala je drugo izdanje svog pripravničkog programa Syntio Summer School.

U ljetnoj školi sudjelovalo je 13 studenata FER-a, koji na ovaj način imaju priliku značajno se profesionalno usavršavati i napredovati te testirati postojeće znanje, uz pomoć dodijeljenih mentora, stručnjaka iz tvrtke Syntio.

– Syntio Summer School studentima omogućuje stjecanje praktičnog iskustva, uz korištenje znanja koje su stekli na fakultetu. Za njih smo odabrali obrasce podatkovnog inženjeringa koje najčešće koristimo u dizajniranju poslovne arhitekture te ih kombinirali kako bismo stvorili projekt na kojem će polaznici raditi u Cloud okruženju. Studenti, uz pomoć naših mentora, tako slijede naše razvojne standarde i u malim agilnim timovima rade na razvoju batch i streaming podatkovnih cjevovoda za ulaz podataka iz različitih izvora, pišu dockerizirane aplikacije, dizajniraju modele podataka, razvijaju BI reporte i pišu vlastiti CI/CD pipeline i infrastrukturu kao kod. Za većinu njih ovo je prvi put da imaju priliku raditi s alatima kao što su Kafka, Kubernetes, Terraform i rade u Cloudu. Nakon završetka trotjedne škole, svi bolje razumiju što su zapravo Data Engineering i DevOps i je li to nešto za što se žele specijalizirati u budućnosti – istaknuo je Ivan Čeliković, principal konzultant i voditelj DevOps-a u tvrtki Syntio, te pozvao zainteresirane da se iduće godine prijave za sudjelovanje u trećem izdanju Syntio Summer Schoola.

Tijekom ovogodišnjeg Syntio Summer Schoola studenti su se upoznali s načinima rada, preferiranim tehnologijama, planiranjem i izvođenjem projekata. Zadatak je bio od samih temelja izgraditi vlastitu platformu za analitiku podataka u oblaku, pod budnim okom mentora iz tvrtke Syntio, koristeći važne principe kao što su IaC, verzija koda, CI/CD i automatizirano testiranje. Teme ovogodišnje škole bile su film, EURO i glazba.

Na listi The Financial Timesa Syntio je najbrže rastuća IT tvrtka iz Hrvatske i 55. među tech kompanijama u Europi. Od samog osnutka 2017. do 2020. godine rasli su za više od 600 posto. Tvrtka je osnovana u Zagrebu prije 5 godina, 2017. godine, a otad su otvorili urede u SAD-u i Danskoj i narasli na 100 zaposlenika.

FOTO: UNSPLASH