LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Svijet investicija

Održano drugo izdanje Investicijske akademije koja je napunila Ekonomski fakultet do posljednjeg mjesta!

Sudionici su zaronili u svijet investicija i zadobili sasvim novi i kritčki pogled na financijski sustav, tržište kapitala te nekretnina.

Sudionici su zaronili u svijet investicija i zadobili sasvim novi i kritčki pogled na financijski sustav, tržište kapitala te nekretnina.

Na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, 14. prosinca 2023. godine, s početkom u 10 sati, održana je druga po redu edukativna konferencija na temu investiranja i ulaganja pod nazivom: „Investicijska akademija“ koja je i ovoga puta napunila dvoranu Ekonomskog fakulteta do posljednjeg mjesta.

Radi se o već poznatoj uspješnici Hrvatske akademske zajednice na Ekonomskom fakultetu. Projektom se htjelo približiti mladima svijet investicija, kripto valute, ulaganja u nekretnine te im pružiti savjete kako započeti ulaganja s ograničenim budžetom.

Konferenciju je otvorio predsjednik Hrvatske akademske zajednice Ekonomskog fakulteta, Josip Totić, koji je prisutne upoznao s Hrvatskom akademskom zajednicom kao studentskom i akademskom organizacijom koja „već tri desetljeća promiče razvoj visokog obrazovanja, njegovanja kulturne baštine te okupljanja ljudi na demokratskim i državotvornim načelima.“

Potom je uslijedio  govor voditelja projekta i studenta Ekonomskog fakulteta, Mislava Kralja, koji je u ime organizacijskog tima pozdravio prisutne i naglasio cilj događanja.
 

„Primarni cilj je približiti neke nove načine investiranja u svrhu planiranja bolje financijske budućnosti sviju nas, ali i stjecanja financijske neovisnosti. Impresivno je vidjeti ovako punu dvoranu, hvala vam svima što ste došli podržati drugo izdanje ovog projekta“, poručio je.

FOTO: Investicijska akademija/ HAZEF HAZ
 

Program je započeo temom: „Zlatni ključevi prvog stana- Kako ući u svijet nekretnina?“  u kojoj su Iva Dilber, licencirana agentica za nekretnine u Eurovilli, te Ivan Ukalović, licencirani agent za nekretnine u Eurovilli, na zanimljiv način sveprisutne upoznali kako funkcionira investiranje u nekretnine, za koga se to isplati te kako agencije za nekretnine pomažu korisnicima da usklade svoje želje, budžet i mogućnosti. Iva Dilber se dotaknula nedavnih podataka koji govore kako „oko 90 posto Hrvata ima svoju nekretninu te da je to najčešći oblik investiranja na našem tržištu.“

Ivan Ukalović se nadovezao na kolegicu te potaknuo prisutne na ulaganje u nekretnine jer one „daju osjećaj sigurnosti- stambene i financijske.“ Naglasio je kako se njome možemo jednim dijelom obraniti i od inflacije jer su cijene koje se oglašavaju i one realne zapravo različite, i to u korist kupca, ali naravno uz argumentirano pregovaranje.

Nakon prvog predavanja, uslijedila je panel rasprava pod nazivom„Investicijske strategije za studente – Kako početi s malim budžetom?“ kojim je moderirao analitičar rizika u tvrtki Exeante, Saša Stipić. Broker i investicijski savjetnik u CM- Equity AG, Ivan Stojanović, je objasnio kako je potrebno što ranije krenuti s investiranjem zbog efekta složene kamatne stope kako bi na vrijeme shvatili na koji način sve funkcionira.
 

Ne mora se raditi o nekim velikim iznosima. Za početak mogu biti i manji iznosi te kasnije kako rastu prihodi, rast će i iznosi koje investiramo“, objasnio je.


Na to se nadovezala i investicijska savjetnica u InterCapitalu, Maja Menićanin, voditeljica projekta “Genius“, te dodala kako čuvanjem novca u ladici gubimo „onaj novac koji smo dodatno mogli zaraditi da smo investirali uz prinos od nekih 7 posto - što je teoretski moguće ostvariti na tržištu.“

Danijel Delač, MBA, član uprave u InterCapitalu, je usporedio olakotne okolnosti današnjih studenata koji odluče investirati jer današnja financijska industrija nudi puno više opcija za investiranje nego ranih 2000-ih kada je on sam bio student.
 

 „Tko želi, danas zaista i može. Primjer je Genius by InterCapital, robo savjetnik idealan za početnike.“


Panel rasprava se dotakla tema financijske sigurnosti, diverzifikacije rizika, a odmah nakon uslijedilo je predavanje: „Skriveni svijet ETF-ova – Praktični savjeti za stabilnost portfelja“ koju je u online obliku predstavio Toni Vitali, edukator u područjima osobnih financija i investiranja. Toni je istaknuo kako ne postoji idealna investicija te nam objasnio što je ETF (Exchange-Traded Fund), ali i koji su njegovi nedostaci i prednosti. Naveo je alokaciju kao najbitniju odluku u investiranju, odnosno udio različitih imovinskih klasa koje želimo investirati.

FOTO: Investicijska akademija/ HAZEF HAZ
 

Nakon pauze uslijedilo je i predavanje: „Kriptovalute – Kako i zašto našim feudalnim vladarima reći NE?“ koje je vodio Bruno Škvorc, osnivač RMRK.app, najnaprednijeg NFT protokola na svijetu. Bruno je na vrlo zanimljiv i slikovit način iznio probleme sustava u kojem živimo. Potaknuo je prisutne na učenje novih stvari, vještina i znanja kako bi bili što atraktivniji na tržištu rada.

Za kraj, održana je i druga panel rasprava: „Redefiniranje novca - Crypto kao novi standard financijske slobode“ koju je vodila moderatorica prof. dr. sc. Marijana Ivanov. Max Mucko, investicijski analitičar u Iconium Blockchain Ventures, nam je pojasnio kako izgleda i funkcionira slobodno tržište kripto valuta, koliko su česte prijevare i kako se one mogu spriječiti.

Druga panelistica je viša analitičarka u Hanfi, Anja Tkalčević, koja nam je približila pogled Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga na tržište kripto valuta, te kako nove regulacije utječu na kriptotržište.

Završetkom drugog izdanja Investicijske akademije, sudionici su bili ispunjeni pozitivnim dojmovima i novim spoznajama te su dobili odgovore na svoja brojna postavljena pitanja našim predavačima. Projekt je pružio mladima novi i kritički pogled na financijski sustav, tržište kapitala te nekretnina.

FOTO: HAZEF HAZ