LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Druga po redu

Održana međunarodna konferencija Free Market Road Show

Na Ekonomskom fakultetu je održana druga međunarodna konferencija „Free Market Road Show“.

Na Ekonomskom fakultetu je održana druga međunarodna konferencija „Free Market Road Show“.

U srijedu je, po drugi put, na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu održana međunarodna konferencija Free Market Road Show koju organizira The Austrian Economics Center u kooperaciji s 40 udruga i fakulteta diljem Europe. U Zagrebu je u organizaciji sudjelovala studentska udruga Financijski klub te Centar za obnovu kulture. Tema ovogodišnje konferencije bila je „Izazovi za Europu nakon europskih izbora“, a sudionici su svoje mišljenje mogli izraziti kroz tri panel-rasprave.

Na prvom panelu raspravljalo se o tome je li Europskoj Uniji potrebna centralizacija ili deregulacija. Ovu temu je kroz porezni sustav Europske Unije predstavio dr. sc. Pierre Garello, profesor na Ekonomskom fakultetu Aix-Marseille sveučilišta.

Raspravu na drugom panelu na temu „Odljev mozgova ili poticaji“ za ostanak u Europskoj Uniji započeo je Britanac Gordon Kerr, investicijski bankar sa širokim iskustvom u području bankovnih kriza i sistemskih reformi. Govoreći iz bankarske perspektive, Kerr je komentirao uzroke gospodarske krize 2008. i način na koji banke iskorištavaju pomoć vlade te zaključio da je potrebno ukinuti ograničenu odgovornost u sektoru bankarstva.

Treći panel na temu „Ekstremizam ili racionalnost" otvorio je dr. sc. Erich Weede koji je iznio mišljenje da se svaka vlada na neki način može smatrati ekstremističkom.

 Njemačka vlada na čelu s Angelom Merkel te francuska s Hollandeom također su ekstremističke vlade jer zanemaruju osnove ekonomije te interese budućih generacija.