LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
STEM JE U FOKUSU

Od računarstva do ekonomije, svakakvih je izbora među maturantima, ali jedan fakultet je daleko najpoželjniji

S ukupno 1203 prijave prvog izbora, studijski programi Elektrotehnike i informacijske tehnologije te Računarstva zauzimaju prvo mjesto među željama budućih studenata.

S ukupno 1203 prijave prvog izbora, studijski programi Elektrotehnike i informacijske tehnologije te Računarstva zauzimaju prvo mjesto među željama budućih studenata.

Prema najnovijim podacima Agencije za znanost i visoko obrazovanje, studijski programi Elektrotehnike i informacijske tehnologije te Računarstva na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) u Zagrebu ostvarili su najveći broj prijava među svim fakultetima u Hrvatskoj.

Na ukupnu kvotu od 650 upisnih mjesta, za ove programe prijavilo se čak 2380 kandidata, a zanimljivo je i to da je gotovo svaki drugi kandidat odabrao upravo ove popularne studije kao svoj prvi izbor. S ukupno 1203 prijave prvog izbora, studijski programi Elektrotehnike i informacijske tehnologije te Računarstva zauzimaju prvo mjesto među željama budućih studenata.

FER-ove studijske programe slijede studijski programi Poslovne ekonomije i Ekonomije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, Prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu te Farmacije na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu.

Za studije Medicine, Psihologije, Fizioterapije (stručni), Građevinarstva i Strojarstva prijavljeno je više od tisuću kandidata. Međutim, kriterij prvog izbora ističe se kao važan faktor. Prema tom kriteriju, studij Medicine u Zagrebu zauzima drugo mjesto nakon FER-a. Na raspolaganju je 300 upisnih mjesta, a zaprimljena je 1301 prijava, od čega je njih 732 prvi izbor. Trenutni omjer kandidata prvog izbora i kvote iznosi 2,5.

Nakon Medicine, studij Poslovne ekonomije zauzima drugo mjesto po broju prijava prvog izbora, a četvrto mjesto pripada studiju Arhitekture i urbanizma na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu.

Studijski program Kineziologije u Zagrebu nalazi se na petom mjestu po broju prijava prvog izbora te ja za 250 dostupnih upisnih mjesta pristiglo je ukupno 928 prijava, od kojih je 408 prvi izbor. 

Na šestom mjestu nalazi se jednopredmetni studij Psihologije na Filozofskom fakultetu na sedmom Farmacija, dok je pravo zauzelo osmo mjesto. Popularan je i studij logopedije, koji se nalazi na devetom te studij Fizitoerapije na zagrebačkom Zdravstvenom veleučilištu, koji je zauzeto deseto mjesto.
FOTO: UNSPLASH