LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Gradonačelnik Burić obećava:

Od jeseni u Šibeniku Fakultet energetike!

Iako problematika načina financiranja i opremanja prostora još nije riješena, izgleda da će se budućim brucošima u akademskoj godini 2014./2015. u Šibeniku ponuditi dislocirani Studij energetike Sveučilišta u Zagrebu.

Iako problematika načina financiranja i opremanja prostora još nije riješena, izgleda da će se budućim brucošima u akademskoj godini 2014./2015. u Šibeniku ponuditi dislocirani Studij energetike Sveučilišta u Zagrebu.

Iako problematika načina financiranja i opremanja prostora još nije riješena, izgleda da će se budućim brucošima u akademskoj godini 2014./2015. u Šibeniku ponuditi dislocirani Studij energetike Sveučilišta u Zagrebu. Na ovaj studij će biti stavljena oznaka zvjezdice, što znači da su studijski programi dovršeni, ali se čeka konačno osiguranje prostora i uvjeta izvođenja nastave. Prema planu će se otvoriti 30 upisnih mjesta, a proces uhodavanja odraditi će novoosnovani operativni tim Grada Šibenika.

Prema riječima šibenskog gradonačelnika Željka Burića, potpisivanjem sporazuma sa Sveučilištem u Zagrebu izneseni su jasni i precizni zadaci. Prostor od 1400 četvornih metara osiguran je u Mandalini u kompleksu Inavisa, a trenutno su u izradi izvedbeni plan i troškovnik te potvrda glavnog projekta. Za približno dva tjedna bit će poznata financijska strana projekta.

Definirani su tipovi prostora za buduće laboratorije i praktikume te cijena opremanja istih, kao i studija nastavnih programa i predavački tim. U svrhu osiguranja potrebne financijske potpore za izvedbu projekta Studija energetike, ali i budućeg Studija zaštite okoliša i marikulture planiranog za slijedeću godinu, ostvarena je međunarodna suradnja Ministarstva regionalnog razvoja, gospodarstva i znanosti sa predstavnicima norveškog veleposlanstva, zemlje koja posjeduje posebne fondove za razvoj projekata regionalnog značenja u zemljama EU. 

Burić kaže kako su Norvežani spremni financirati izvođenje nastave i organizaciju fakulteta, dok se za izvorom financiranja uređenja i opremanja prostora još uvijek traga. Iako postoje određena novčana sredstva osigurana u gradskom i županijskom proračunu, u nedostatku drugih investitora Grad Šibenik je spreman na kreditno zaduženje sa godišnjim anuitetom koji ne premašuje iznos planiran u ovom i slijedećim proračunima. Realne financijske obveze Grada ovisit će o uspjehu povlačenja novca iz norveških fondova.

Također, Burić naglašava da će kadar školovan na sveučilišnom studiju u Šibeniku biti oslonjen na industrijsku zonu Podi, gdje se očekuje velika pomoć profesora Pešića, inače vlasnika privatne šibenske gimnazije i nositelja ideje o Sveučilištu. On ima razrađenu strategiju povezivanja šibenskih srednjih zona sa zonom Podi i Sveučilištem, što je složeni postupak za koji je zadužena struka.

U međuvremenu, priprema se i projekt uređenja sveučilišnog kampusa na Palacinu vrijednog oko 17 milijuna eura. Projekt će biti prijavljen na natječaj za EU fondove uz tehničku pomoć Vlade RH koja je taj projekt prepoznala kao jedan od pet najboljih u državi.

FOTO: SIBENIK.IN