LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kakve su cijene smještaja u Dubrovniku?

Objavljeni konačni rezultati Natječaja za smještaj u SD Dubrovnik: 17 studenata mora u potragu za stanom

Dubrovački studenti dobili su konačne rezultate Natječaja za smještaj, njih 175 ostvarilo je pravo na dom.

Dubrovački studenti dobili su konačne rezultate Natječaja za smještaj, njih 175 ostvarilo je pravo na dom.

Jedan od najljepših i poželjnijih studentskih domova u Hrvatskoj, ove će godine primiti samo 175 studenata. Ostalih 17, koliko ih se nalazi ispod crte na popisu, morat će u potragu za stanom u Dubrovniku. Istražili smo kakvo je stanje s najmom nekretnina u Dubrovniku i koliko su cijene pristupačne studentskom budžetu.

Najam stana u Dubrovniku čini se kao nemoguća misija ako u obzir uzmete studentski budžet koji se može rastegnuti, ali nije žvakaća guma. Cijena najma jednosobnog stana u Dubrovniku (Gruž) od 30 m2 iznosi vrtoglavih 550 eura, ali je barem dostupan cijele godine. Nakon dužeg traženja, pronašli smo dvosobni stan (Gornji Kono) od 37 m2 koji se iznajmljuje za pristojnih 300 eura i u opisu je navedeno da je pogodan za studente, ali naravno, nije dostupan tijekom turističke sezone.
 

Prosječna cijena iznosi 500 eura


Cijena većine oglasa za stanove između 30-47 kvadrata iznosi oko 500-550 eura mjesečno. Također, uz veliki broj oglasa stoji napomena da je dostupan isključivo van turističke sezone, što znači da studenti već u lipnju mogu ostati bez krova nad glavom.

Pogledali smo i ponudu u grupama na društvenim mrežama, ali najmodavci tamo ne navode ni polovicu informacija, uključujući cijenu. Razgovarali smo sa simpatičnim gospodinom koji iznajmljuje sobu na katu obiteljske kuće u Komolcu. 

„Cijena vam je mjesečno oko 300 eura, ali u to su uključene struja i voda. Dijelite kupaonicu i kuhinju s ostatkom kata, ali tamo je samo jedna starija osoba. Imali bi svoj odvojeni frižider, a prometna povezanost je dosta dobra", objasnio je najmodavac.
 

A što kad počne turistička sezona?


Stanova i soba za najam u Dubrovniku zasigurno ima, ali treba na vrijeme krenuti u potragu. Koliko god rano da krenete, bit će izazovno pronaći smještaj dostupan i tijekom turističke sezone. No, uvijek postoji opcija da studenti pripreme šatore i kampiraju na Sveučilištu dok im ne završe ispitni rokovi. 
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA