LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Rangiranje sveučilišta

Objavljena Webometricsova ljestvica, evo kako stoje hrvatska sveučilišta

Webmetricsovom analizom zahvaćeno je ukupno 11 984 svjetskih visokoškolskih institucija i čak 46 Hrvatskih.

Webmetricsovom analizom zahvaćeno je ukupno 11 984 svjetskih visokoškolskih institucija i čak 46 Hrvatskih.

Na Webmetricsovoj ljestvici objavljuju se rezultati koje sveučilišta postižu na internetu, tj. ocjenjuje ih se u kategoriji vidljivosti, otvorenosti (broju citata) te prema izvrsnosti (broju radova koji su među najcitiranijima). Ljestvica se objavljuje dva puta godišnje, u siječnju i srpnju, a srpanjskom je analizom obuhvaćeno 46 hrvatskih visokoškolskih institucija. 

Na njoj je među hrvatskim sveučilištima najbolje plasirano Sveučilište iz Zagreba na 639. mjestu u svijetu (269 u Europi), što je pad u odnosu na srpanj prošle godine za gotovo 50 mjesta.

Splitsko sveučilište drugo je naše najbolje rangirano sveučilište na toj listi na 1033. mjestu u svijetu (431. u Europi). Slijedi ga Sveučilište u Rijeci na 1425. mjestu (572. u Europi). 

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera četvrto je u Hrvatskoj i 1913. u svijetu. Zadarsko sveučilište je peto u Hrvatskoj i 3154. na svijetu, a dubrovačko 6., odnosno 3847. u svijetu.

Sveučilište Sjever zauzelo je 6454. mjesto u svijetu i 8. u Hrvatskoj, dok je Sveučilište Jurja Dobrile u Puli na 11020. mjestu. Najmlađe hrvatsko sveučilište, Sveučilište u Slavonskom Brodu, nije zahvaćeno analizom. 

Webmetricsovom analizom zahvaćeno je ukupno 11 984 svjetskih visokoškolskih institucija, što znači da se u najboljih pedeset posto nalaze sva hrvatska sveučilišta, osim Sveučilišta Sjever i Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Najbolja sveučilišta na svijetu prema Webmetricsovim kriterijima su američka Ivy League sveučilišta (Harvard, Stanford, MIT, Berkeley). Britanski Oxford je na 6. mjestu, a Cambridge je zauzeo 10. mjesto. 
FOTO: UNSPLASH