LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
'University Ranking by Academic Performance'

Objavljena je još jedna rang lista najboljih svjetskih sveučilišta, evo kako stoje hrvatske institucije

Sveučilište u Zagrebu se pohvalilo dobrim rezultatom, a kako navode, rangiranje prema URAP-u jedno je od najrelevantnijih i najbojektivnijih kada su u pitanju visokoobrazovne institucije.

Sveučilište u Zagrebu se pohvalilo dobrim rezultatom, a kako navode, rangiranje prema URAP-u jedno je od najrelevantnijih i najbojektivnijih kada su u pitanju visokoobrazovne institucije.

Međunarodni sustav rangiranja, University Ranking by Academic Performance (URAP), objavio je rang listu najboljih svjetskih sveučilišta za akademsku godinu 2022./2023. Na popisu se našlo ukupno 3000 visokoobrazovnih institucija, a prvo mjesto uvjerljivo drži Sveučilište Harvard. 

Što se tiče hrvatskih sveučilišta, ono u Zagrebu ostvarilo je daleko najbolji plasman. Zauzelo je 397. poziciju te je ujedno najbolje rangirano sveučilište u Republici Hrvatskoj. Sveučilište u Splitu nalazi se na 1201., Sveučilište u Rijeci na 1417., Sveučilište u Osijeku na 1513., a Sveučilište Sjever na 2254. mjestu. 

Sveučilište u Zagrebu se pohvalilo rezultatom, a kako navode, rangiranje prema URAP-u jedno je od najrelevantnijih i najbojektivnijih kada su u pitanju visokoobrazovne institucije.

URAP pokriva približno 12% svih visokih učilišta u svijetu što ga čini jednim od najopsežnijih sustava međunarodnih rangiranja. Podatke prikuplja iz međunarodnih bibliometrijskih baza podataka kao što su Web of Science, Scopus, Google Scholar te InCites. Koriste se podaci za 3000 institucija visokog obrazovanja (HEI) s najvećim brojem objavljenih članaka. Ukupna ocjena svakog visokog učilišta temelji se na šest pokazatelja akademskog uspjeha pri čemu publikacije čine temelj metodologije rangiranja. Kao pokazatelji koriste se kvaliteta i kvantiteta publikacija, citata te uspješnost međunarodne istraživačke suradnje - stoji na stranici Sveučilišta u Zagrebu.

Uvid u kompletnu rang listu dostupan je ovdje.
FOTO: STUDENTSKI.HR/ARHIVA