LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Financijski impuls

Obilježen Europski tjedan novca na Ekonomskom fakultetu u Osijeku

Od 14. do 17. ožujka na Ekonomskom fakultetu u Osijeku obilježio se Europski tjedan novca. Osobe iz financijskog sektora prenosile su svoja znanja i iskustva svim sudionicima.

Od 14. do 17. ožujka na Ekonomskom fakultetu u Osijeku obilježio se Europski tjedan novca. Osobe iz financijskog sektora prenosile su svoja znanja i iskustva svim sudionicima.

Drugu godinu zaredom studentska udruga Financijski impuls obilježila je Europski tjedan novca na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Od 14. do 17. ožujka studenti i svi zainteresirani građani imali su priliku sudjelovati na raznim predavanjima i radionicama na kojima su osobe iz financijskog sektora prenijele svoja znanja i iskustva vezana za financije. Događaj su službeno otvorili dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku, Vladimir Cini, prodekan za financije, Branimir Marković te članovi Financijskog impulsa, Mario Raič i Matea Čuljak.

Prvi je dan radionicu Novčanica – krivotvorina ili original održala Petra Poldrugač, savjetnica u Direkciji trezora Hrvatske narodne banke. Gospođa Poldrugač je kroz interaktivnu radionicu prikazala realnu sliku Hrvatske kada je u pitanju krivotvorenja novčanica unazad nekoliko godina te je svima prisutnima pokazala kako mogu prepoznati krivotvorene novčanice. Zatim je predavanje Ulaganje u industriji osiguranja održao gospodin Luka Matošić, član uprave UNIQA osiguranja. Gospodin Matošić kroz sat je vremena ukazao kako uobičajeno, u praksi, osiguravajuća društva raspolažu novcem koji prikupe od osiguranika.

Drugi dan predavanja su održali Krunoslav Šarić i Aleksandar Musić, udruga Lipa i Zlatko Berdin, Junior portfolio manager – AZ obvezni mirovinski fond. Predstavnici udruge LIPA održali su zanimljivo predavanje Funkcionalnost poreznog sustava Republike Hrvatske, gdje su prikazali kako postoje brojne nepoznanice u našem poreznom sustavu. Govorili su o njegovoj složenosti te dali, između ostaloga, svoje prijedloge, što bi se moglo napraviti po tom pitanju. Zlatko Berdin prezentirao je kako funkcionira hrvatski mirovinski sustav te kako i gdje obvezni mirovinski fondovi ulažu sredstva koja imaju na raspolaganju.

Uživajte u brojnim aktivnostima u Domu mladih u svibnju


U srijedu su predavanja održali karizmatični Ivan Glavaš, broker i trgovac kriptovalutama, koji je kroz nešto više od sat vremena pokazao kako i kada je došlo do pojave bitcoina, što je bitcoin te koju će ulogu imati u budućnosti. Zatim je predavanje održao David Krmpotić, pročelnik Upravnog odjela za financije i nabavu Grada Osijeka. Upoznao je publiku sa svim pojmovima vezanim uz proračun, objasnio što čini prihode i rashode gradskog proračuna te što se može i što bi se trebalo mijenjati. U dogovoru s Kinematografima grada Osijeka, treći dan obilježavanja Europskog tjedna novca na Ekonomskom fakultetu u Osijeku završen je u ugodnom društvu na projekciji filma Trumbo u osječkom kinu Urania.

Zadnji dan, u suradnji s udrugom malih dioničara Valamara, održan je panel: Gdje je tržište kapitala Republike Hrvatske?. Moderator panela bio je Dražen Novaković, a na panelu su sudjelovali Marko Čižmek, najbolji financijski direktor 2015. godine u Republici Hrvatskoj, član uprave Valamar Riviera d.d. i Dean Rnjak, predsjednik Udruge malih dioničara Valamar. Na panelu se raspravljalo o slici tržišta kapitala Republike Hrvatske, kako se ono razvija kod nas te što je potrebno razmatrati pri ulaganju u vrijednosne papire. Gosti su se dotakli i teme turizma, koji vide kao najperspektivniju granu za razvoj Hrvatske.

Bijeg od vrućina i druženje uz film na radionicama za djecu i mlade u Fužinama!


IZVOR: FINANCIJSKI IMPULS
FOTO: FINANCIJSKI IMPULS