LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Komentari događaja na FFZG-u

Novoizabrani pravobranitelji: „Osuđujemo ovaj način na koji nametnuta uprava (ne)komunicira sa studentima”

Novi studentski pravobranitelji FFZG-a nakon mjesec dana mandata smatraju da se djelovanjem o. d. dekana Miljenka Šimprage i o. d. prodekana povređuju studentska prava te da se narušava funkcija koju ova institucija ima.

Novi studentski pravobranitelji FFZG-a nakon mjesec dana mandata smatraju da se djelovanjem o. d. dekana Miljenka Šimprage i o. d. prodekana povređuju studentska prava te da se narušava funkcija koju ova institucija ima.

Studentski zbor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na svojoj je prvoj sjednici u ovoj akademskoj godini izabrao nove studentske pravobranitelje na jednogodišnje mandatno razdoblje. Normi Trkovnik, studentici lingvistike i informacijskih znanosti, ovo je drugi mandat, dok je Josip Majsec, student sociologije i filozofije, izabran prvi put. Porazgovarali smo s njima o njihovoj novoj ulozi na ovoj sveučilišnoj sastavnici te ih zatražili komentar na događaje koji se od srpnja odvijaju ondje.

Uloga studentskog pravobranitelja

Studentski pravobranitelj uloga je koju obnašaju studenti glede zaštite akademskih prava i slobode studenata sukladno Pravilniku o studiranju i statutu određenog fakulteta te ju svaka sastavnica mora imati. Studentski se pravobranitelji bave pritužbama studenata koje se odnose na njihova uskraćena prava, a rješavaju ih zajedno sa Studentskim zborom i nadležnim fakultetskim tijelima te sudjeluju u stegovnim postupcima kada do njih dođe. Norma i Josip ističu da njihov zadatak nije samo štititi interese za ostvarivanje studentskih prava.
– Voljela bih istaknuti da nas studenti često gledaju samo u pogledu svojih prava, no mi branimo i njihovo dostojanstvo kao takvo. U smislu, ako ih profesori uvrijede, ako se prema njima ne ponašaju korektno i etično ili ako dođu u sukob u tim međuljudskim odnosima s profesorima. Tu smo da pomognemo oko upisa, ali i održavanja ispita. – navodi Norma.
Budući da su takvi slučajevi rjeđi, kako kaže Josip, njihov se posao uglavnom svodi na informiranje studenata jer im oni dolaze s mnoštvom upita, stoga je njihovo poznavanje Statuta i Pravilnika o studiranju Filozofskog fakulteta iznimno važno, kao i poznavanje mnogih drugih dokumenta koji im koriste u informiranju studenata i rješavanju problema u kojima su se našli.

S obzirom na to da je posao studentskog pravobranitelja zahtjevan te u iznimnim slučajevima uključuje ulazak u konflikt s nadležnim tijelima, upitali smo ih što je to dvoje mladih studenata potaknulo da se kandidiraju za ovu poziciju. Norma je aktivna od svoje druge godine studija, a pozicija studentskog predstavnika privukla ju je kako bi poboljšala iskustvo studiranja i samim time kvalitetu studentskog života:
– Mene je potaknulo, ne znam, nekako sam inercijom došla na tu poziciju jer sam prije ovog prošla već mnoge druge studentske pozicije. Bila sam član Studentskog zbora, pa sam bila predsjednica Studentskog zbora, pa sam bila član u Fakultetskom vijeću, još uvijek sam članica Stegovnog suda i nekako me želja za studentskim aktivizmom na raznim poljima nagnala da se prijavim za pravobraniteljicu.
Josipu je želja pomoći ljudima i iskoristiti svoje dosadašnje iskustvo za novu poziciju:
–  Meni su ljudi non-stop dolazili s upitima jer sam ja i studentski predstavnik i predstavnik Vijeća studenata, i mislio sam zašto ne, ako se već jednim dijelom time bavim, prijavit ću se i za ovu funkciju.

Kriza na Filozofskom fakultetu i mjesec dana obnašanja dužnosti

Studentskim se pravobraniteljima FFZG-a studenti mogu sa svojim upitima javljati na službenu e-mail adresu, ali dobivaju i poruke na osobnim Facebook profilima, a početkom svojeg mandata već su se susreli s problemima ovogodišnjih upisa u više godine studija zbog, kako kažu, manjka komunikacije i manjka susretljivosti od nametnute uprave, čijim su radom vrlo nezadovoljni.
– Ispada da uprava nije napravila ništa da spriječi ove probleme. Metode koje su uvedene kao zamjena za upisivanje uživo bile su, ako ne i još štetnije, onda barem posve, ne znam, nezadovoljavajuće. I onako ispunjavaju studente frustracijama i to je bilo vidljivo i sa svih silnih poruka koje sam čitao od studenata. Moj osobni stav je takav da je ova uprava ovu godinu, tj. upise u ovu godinu učinila najgorim iskustvom koje sam imao u zadnje tri godine i vjerujem da je mnogim studentima identično. Mislim da uprava prvenstveno nije napravila ništa što bi mogla napraviti da poboljša jedan od problema koji su se dogodili. – govori nam Josip.
Podsjećamo, dio studenata do kraja listopada nije bio upisan u tekuću akademsku godinu, njihove su školarine u Studomatu bile krivo izračunate, pauzirana je reforma studijskih programa te jesenski rok za upis u prvu godinu preddiplomskog nije pokrenut, a pristizale su pritužbe da se na sjednicama Fakultetskog vijeća ne rješavaju problemi s izborom novog dekana te je njihova organizacija praktički nepostojeća. 
– Apsolutno osuđujemo ovakav način na koji ova uprava komunicira, tj. ne komunicira sa studentima. Vidi se koliko ona nije susretljiva i koliko im studentski interesi nisu u cilju.
Uspoređujući sadašnju situaciju s događajima na Fakultetu iz 2016. godine, Norma i Josip kažu da, iako su i tada studentski interesi bili kritični, situacija je bila bolja.
 – I tad smo imali nametnutu upravu, ali je situacija bila mrvicu bolja. Studenti su se normalno upisivali, ispisivali kolegije. Onaj tko nije bio pretjerano investiran u tu fakultetsku politiku i odnose, nego je gledao samo na svoj studij i na svoje knjige i ispite, on nije toliko osjetio probleme, a sada apsolutno svaki student na svojoj koži osjeća da nešto ne valja.  
Smatrajući da su događaji od smjene dekanice pa sve do kaotičnih upisa u više godine i neodgovorno vođenje sjednica Fakultetskog vijeća jedan primjer povrede studentskih prava, ističu da je studiranje na Filozofskom fakultetu oštećeno te da više nema dileme je li trenutna uprava korisna ili štetna.
 – Mislim da smo više puta istakli da mislimo da ova uprava nije dobra za studente, da joj sami studenti nisu prioritet. Fakultet je prije svega institucija koja treba ispunjavati društvenu funkciju koja treba biti dostupna društvu i biti društvu na usluzi i prije svega svojim studentima.  

FOTO: IVAN PERKOV / STUDENTSKI.HR