LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Seksualno uznemiravanje

Novo Roksandićevo priopćenje: „Prof. Šimpraga, odlučno odbacujem optužbu studentice kao lažnu i klevetničku”

Dr. sc. Drago Roksandić ponovno se oglasio vezano uz optužbe za seksualno uznemiravanje, a ovog se puta obratio privremenom dekanu FFZG-a.

Dr. sc. Drago Roksandić ponovno se oglasio vezano uz optužbe za seksualno uznemiravanje, a ovog se puta obratio privremenom dekanu FFZG-a.

Nakon što je Telegram objavio ime i prezime profesora za kojeg navodi da ga pet bivših studentica optužilo za seksualno uznemiravanje, oglasio se i sam dr. sc. Drago Roksandić u priopćenju u kojem je tvrdio da se radi o lažima i klevetama. Jutros je uputio još jedno u kojem se obraća privremenom dekanu Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – Miljenku Šimpragi. 


Vezano: 


Telegram je objavio i to priopćenje, a u nastavku ga prenosimo u cijelosti:

– Poštovani profesore Šimpraga,

primio sam navedeni Vaš dopis, kopiju „Prijave za seksualno uznemiravanje“ (u tekstu ove prijave „fizičko uznemiravanje“), koja je na Fakultetu zaprimljena 25. siječnja t. g. kao i dvije stranice ispisa upita s portala „Studentsko pravo…“ te Vašu molbu da „u roku od 3 dana od primitka ovog poziva dostavi/m/ svoje pisano očitovanje o navodima u prijavi“.

Prije svega, osuđujem svako seksualno uznemiravanje i zalažem se za pravno procesuiranje u skladu s propisima, s punim uvažavanjem ljudskih i građanskih prava i zaštitom ljudskog dostojanstva svih involviranih.

Odlučno odbacujem optužbu studentice koja se referira na navodni slučaj iz 2016. godine kao lažnu i klevetničku. Budući da je reaktualizirana (?) sada – kada se protiv mene vodi medijski linč koji je bez presedana u povijesti Sveučilišta u Zagrebu – doživljavam je kao sastavni dio scenarija tog linča.

Dvije stranice ispisa upita s portala „Studentsko pravo…“, ako se odnose na mene (?), isto su tako objede – laži i klevete i ja ih u potpunosti najodlučnije odbacujem.

Skrećem Vam pozornost na „Priopćenje profesora emeritusa Drage Roksandića“, koje je jučer dostavljeno i objavljeno u medijima. Dostavljeno je i Vama osobno. U tom priopćenju apostrofiram navodno „deponiranu izjavu“ članice Odsjeka za povijest o čijem je postojanju Odsjek za povijest bio obaviješten 7. prosinca 2018. godine. Citiram:

„Objeda zbog spolnog uznemiravanja pojavila se prvi put u poluanonimiziranoj formi na sjednici Vijeća Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 7. prosinca 2018. godine, kada se raspravljalo o prijedlogu Katedre za povijest Srednje i Jugoistočne Europe da me se predloži za profesora emeritusa. (…) Prijedlog Katedre za izbor u status profesora emeritusa izazvao je bijes prof. dr. sc. Nevena Budaka i bio povod sigurno najsramnijoj sjednici Vijeća Odsjeka za povijest u njegovoj stogodišnjoj povijesti. Profesor Budak je izazvao i usmjeravao takvu lavinu laži, podvala i objeda da su samo rijetki, kao što je to ovih dana izjavio on sam, imali snage na toj sjednici da im se odupru i da svoj prijedlog proslijede Sveučilištu u Zagrebu.“

Citiram, dalje:

„Navodno ‘deponirana izjava’, koja uopće nije bila pročitana članovima Vijeća Odsjeka za povijest, poslužila je kao okidač u linču koji je započeo 7. prosinca 2018. godine. (…) Sve što sam imao reći Rektoru Borasu u vezi s navodno ‘deponiranom izjavom’ napisao sam odmah i u detaljima kada sam je konačno dobio na uvid te – anticipirajući logiku medijskog linča – minuciozno sam je raščlanio i argumentirano opovrgnuo u svome nedavnom dopisu Rektoru.“

Lijepo Vas molim, o. d. Dekana, profesore Šimpraga, da u skladu sa svojim ovlastima pokrenete postupak utvrđivanja autentičnosti i istinitosti iskaza u toj navodno ‘deponiranoj izjavi’ kao i pokretanja pitanja osobnih odgovornosti koje će proisteći iz spoznaja utvrđenih u tom postupku.

Tvrdim s punom osobnom odgovornošću i svim posljedicama koje iz toga mogu proisteći da je prof. dr. sc. Neven Budak ključni akter u svemu što se događa sa mnom u vezi od 7. prosinca 2018. do danas. Dokazi za to postoje. To su audio- i audiovizualni zapisi sjednica Vijeća Odsjeka za povijest od 7. prosinca 2018. godine do danas, zapisnici istih tih sjednica i Budakove javne izjave.

Kao što sam naveo u „Priopćenju professora emeritusa Drage Roksandića“, „(c)ijeli moj život posvećen je borbi protiv nasilja u bilo kakvu obliku, u ratu i miru. To nije javno nepoznato. Trudio sam se svojom nastavnom i javnom djelatnošću podržavati slobodoumne, kreativne i društveno odgovorne studentice i studente. Odiozno mi je i potpuno neprihvatljivo seksualno nasilje nad ženama i muškarcima bilo koje vrste, kao i nasilje prema djeci i starijim osobama.

FOTO: UNSPLASH