LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Uskoro otvorenje natječaja

Novine u Pravilniku za državne stipendije

Ekskluzivno doznajemo koje je promjene Ministarstvo donijelo u vezi prijave na natječaj i isplaćivanja stipendije.

Ekskluzivno doznajemo koje je promjene Ministarstvo donijelo u vezi prijave na natječaj i isplaćivanja stipendije.

Ove akademske godine mnogo studenata ostalo je zbunjeno izostankom objave natječaja za državne stipendije. Natječaj se inače svake godine redovito objavljuje u periodu između studenog i prosinca. Od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta smo saznali kako se natječaj planira otvoriti 13. siječnja. Sve relevantne informacije o natječaju, kao i izmjene, moći ćete saznati na službenim stranicama MZOS-a.

U pravilnik su unesene nove odredbe koje su važne stavke za sve studente te ovim putem upozoravamo studente da svoju pažnju usmjere na pažljivo iščitavanje dokumenata koji će biti objavljeni. Kada smo izvještavali o publikaciji ''Financiranje visokog obrazovanja i socijalna dimenzija u Hrvatskoj: analiza i preporuke'' (originalni članak možete pročitati ovdje), istaknuli smo kako će Ministarstvo sa ušteđenih 18 milijuna povisiti iznos stipendija ove godine, tako da će pojedini iznosi stipendija od ove godine iznositi 1200 kuna.

Stipendije će se isplaćivati u mjesečnim obrocima za razdoblje od 1. siječnja do 30. rujna tekuće proračunske godine, a studenti će se svake godine iznova prijavljivati na natječaj. Ministarstvo nam je pružilo još jednu informaciju o izmjenama pravilnika - prijava za natječaj će se odvijati putem elektroničkog obrasca, s kojim će se ubrzati sam proces prijave.

''Kompletna dokumentacija u svezi objave natječaja je pripremljena, jedino se čeka završna potvrda o funkcionalnosti nove aplikacije u svezi novog načina prijavljivanja na natječaj.'' - Ured za odnose s javnošću MZOS-a

Ministarstvo planira dodijeliti minimalno 2650 državnih stipendija te se nadaju da će ovako olakšati financijske brige mnogih studenata koji će ostvariti pravo na državnu stipendiju. Sve izmjene pravilnika nastupile su u skladu sa javnom raspravom, a prijedloga promjena su dostavili glavni tajnik Hrvatskog katoličkog sveučilišta doc.dr.sc. Roko Mišetić, studentica Ana Gusić, predsjednik Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola RH Toni Ganjto, voditelj programa Instituta za razvoj obrazovanja Thomas Farnell, predsjednica Udruge Zamisli Svjetlana Marijon, Ivona Mijatović i Petra Marija Radelj.

Sve ostale vitalne informacije o samom natječaju objavit ćemo na portalu, stoga nas pratite!

FOTO: STUDENTSKI.HR