LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Investicija u budućnost

Novi studij za sve zaljubljenike u automobilsku industriju

– Studijski program AUTOCOM razvijen je u suradnji s partnerskim tvrtkama kako bi studenti stekli znanja i vještine potrebne za uspjeh na globalnom tržištu. – rekao je dekan FERIT-a dr. Drago Žagar

– Studijski program AUTOCOM razvijen je u suradnji s partnerskim tvrtkama kako bi studenti stekli znanja i vještine potrebne za uspjeh na globalnom tržištu. – rekao je dekan FERIT-a dr. Drago Žagar

Pokrenut je novi studijski program –  AUTOCOM. Riječ je o projektu koji zajednički provode FERIT Osijek i Fakultet tehničkih znanosti Novi Sad u okviru Interreg IPA prekograničnog programa Hrvatska – Srbija 2014-2020.

U okviru projekta četiri su specijalizirana laboratorija, po dva na svakom fakultetu, opremljena najnaprednijom računalnom infrastrukturom za učenje o razvitku i testiranju softverske podrške u automobilskoj industriji. Studijski se program posve održava na engleskom jeziku tijekom četiri semestra, a vrijedni su suradnici sljedeće tvrtke: Rimac Automobili, RT-RK, ALV AST, Yazaki te GlobalLogic i Xylon. Naravno, FERIT je otvoren i za suradnju s drugim automobilskim kompanijama.

– Studijski program AUTOCOM razvijen je u suradnji s partnerskim tvrtkama kako bi studenti stekli znanja i vještine potrebne za uspjeh na globalnom tržištu. Nadalje, kroz AUTOCOM Fakultet planira unaprijediti svoju vidljivost i konkurentnost u znanosti i istraživanju, a da pritom studenti imaju vrlo važnu ulogu. – rekao je dekan FERIT-a dr. Drago Žagar

Student druge godine na AUTOCOM-u Borna Jelić kaže da je vrlo zadovoljan studijskim programom unatoč manjim preprekama koje su se trebale svladati jer je program proveden prvi put. Međutim, sve je to očekivao i svaka je nesigurnost u međuvremenu riješena. Tvrdi da su profesori i asistenti susretljivi te vrlo korisni i dobri u prenošenju znanja. 

– Profesionalno se usavršavam u jednoj od partnerskih tvrtki čiju sam stipendiju dobio za drugu godinu. Izuzetno sam zadovoljan odnosom tvrtke prema meni, mogućnostima koje nude i znanjem koje sam dosad stekao i nastavit ću stjecati tijekom obuke i pisanja magistarskog rada u suradnji s tvrtkom.

Nastavnici i administrativno osoblje na AUTOCOM-ovu diplomskom studiju studente vode kroz obaveze tijekom semestra, stažiranje koje je dio posljednjeg semestra studijskog programa, izradu i realizaciju magistarskog rada te kroz bilo koju drugu situaciju koju biste mogli imati tijekom studija na FERIT-u. 

FOTO: AUTOCOM FERIT

Za upis na taj studijski program studenti moraju ispuniti nekoliko uvjeta. Općenito, magistarski studijski program zahtijeva tri godine visokog obrazovanja i to u području elektrotehnike i/ili računalnog inženjerstva, informatike, računarstva. Ako upisna kvota nije popunjena, upis će biti moguć i u drugim srodnim područjima tehničkih i prirodnih znanosti, poput strojarstva, matematike i dr. te u tom slučaju Fakultetsko povjerenstvo za nastavu i studente određuje dodatne/diferencijalne tečajeve.

Troškove dodatnih tečajeva plaćaju podnositelji zahtjeva, odnosno studenti, uz školarinu koja se kreće između 3000 i 7000 eura godišnje. Oni se određuju prema ECTS-ima dodatnih kolegija. Ako studenti imaju 12 ECTS-a dodatnih predmeta, izračun je sljedeći: 7000 eura x (12 ECTS / 60 ECTS) = 1400 eura. Rang-lista bit će napravljena prema vašem životopisu, motivacijskom pismu i prosječnoj ocjeni prethodnih kvalifikacijskih ocjena. Fakultet zadržava pravo pozvati kandidata na razgovor koji će biti proveden na internetu. Detaljnije o prijavi pročitajte na službenoj stranici AUTOCOM-a.

Mate Rimac, osnivač i izvršni direktor tvrtke Rimac Automobili, zaključuje da sudjelovanjem u osmišljavanju i provedbi programa Automotive Computing and Communications (AUTOCOM2) želi potaknuti mlade stručnjake na proučavanje tih posebnih područja inženjerstva. Njihov ured u Osijeku osnovan je s ciljem poticanja zadržavanja talenata u Hrvatskoj te uključivanja u rad na nekim od najzanimljivijih projekata u industriji. Rimac vjeruje da Osijek ima veliki potencijal za daljnji razvoj kao tehnološko središte.

Kako službena stranica prenosi, nakon diplome imati izvrsno znanje nije dovoljno; morate se predstaviti kao neophodni svom budućem poslodavcu, a kako bi vam pomogli razviti tu vještinu i pratiti industriju, AUTOCOM studijski projekt podržavaju vodeće lokalne i globalne tvrtke na tom području. 

FOTO: AUTOCOM FERIT/SCREENSHOT