LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Izvješće o javnom savjetovanju

Novi Pravilnik o izgledu studentskog ugovora – neki tražili da studentski rad uđe u radni staž

Spomenulo se i to da studenti moraju imati radnog staža onoliko koliko su studirali.

Spomenulo se i to da studenti moraju imati radnog staža onoliko koliko su studirali.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je izvješće o provedenom savjetovanju o Nacrtu prijedloga Pravilnika o izmjenama Pravilnika o obliku i sadržaju ugovora o obavljanju studentskih poslova, a koje je trajalo od 29. ožujka do 12. travnja 2024. godine.

Jedan je od korisnika dosta rezignirano komentirao Nacrt prijedloga pravilnika, rekavši da studenti moraju imati radnog staža onoliko koliko su studirali.
 

„Slažem se da se isključivo redovnim diplomiranim studentima, odnosno (s) 5 godina studija, što podrazumijeva razine HKO-a 7.1. sv. te 7.1. st. te razine 8.1. i 8.2., sa sveučilišnih i stručnih studija s magna cum laude pohvalom, treba priznati radni staž u struci ili zvanju, jer ludo je završiti s pohvalom studij, a da vam se ne prizna u radni staž na osnovu kojeg se možete i zaposliti.” – nastavio je u komentaru.


Drugi je korisnik tražio da se napravi razlika između studentskog posla koji nije vezan sa strukom i studentskog posla koji se radi u struci. Također, navodi, ako je student napisao završni ispit i ima diplomu bacc. (baccaleraus), ali nastavlja studiranje i radi na temelju studentskog ugovora, taj mu rad treba ući kao radni staž s obzirom na to da preuzima dio odgovornosti ako je rad vezan za struku u kojoj studira.

Komentari nisu prihvaćeni jer nisu predmet e-savjetovanja, baš poput onih da se obrazloži dio pravilnika o potrebi pečata kao sastavnog dijela ugovora ili da se stručni specijalisti preimenuju u magistre.

Prihvaćeno je tek nekoliko komentara vezanih uz tehničko navođenje izmjena temeljnog Zakona o obavljanju studentskih poslova u Odredbi ugovora te da ugovor ne može sadržavati broj studentske iskaznice, što je u suprotnosti sa zakonom, budući da ima veću pravnu snagu od pravilnika.