LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Rijeci

Novi Erasmus natječaj za stručnu praksu i BIP programe u šest država

Mobilnost se može ostvariti u zemljama Europske Unije, Norveškoj, Islandu, Lihtenštajnu, Srbiji, Makedoniji ili Turskoj.

Mobilnost se može ostvariti u zemljama Europske Unije, Norveškoj, Islandu, Lihtenštajnu, Srbiji, Makedoniji ili Turskoj.

Sveučilište u Rijeci raspisuje dva natječaja u okviru programa Erasmus, Natječaj za mobilnost studenata radi obavljanja stručne prakse u 2024./2026. te Natječaj za mobilnost studenata u svrhu pohađanja Kombiniranih intenzivnih programa (Blended Intensive Programs – BIPs) u 2024./2026.


Erasmus natječaj za stručnu praksu u 2024./2026.


Broj financijskih potpora koje će Sveučilište u Rijeci dodijeliti za mobilnost studenata radi obavljanja stručne prakse ovisi o raspoloživosti sredstava. Studenti koji se prijave na Natječaj i zadovolje uvjete Natječaja, a ne uđu u krug stipendiranih studenata, mogu na razmjenu otići o vlastitom trošku. Mobilnost se može ostvariti u zemljama Europske Unije, Norveškoj, Islandu, Lihtenštajnu, Srbiji, Makedoniji ili Turskoj te mora biti ostvarena u razdoblju od 1. lipnja 2024. godine do 31. srpnja 2026. godine.

Najkraće trajanje standardne, odnosno fizičke studentske mobilnosti je dva mjeseca, a najdulje dvanaest mjeseci. U dogovoru s inozemnom institucijom, studenti preddiplomskog i diplomskog studija mogu ostvariti i takozvanu blended mobilnost – kratkoročnu fizičku mobilnost u trajanju od pet do trideset dana uz obveznu virtualnu mobilnost prije, tijekom i/ili nakon fizičkog dijela mobilnosti. Studenti na poslijediplomskom studiju mogu tijekom studija odnosno u okviru godine dana od stjecanja doktorata ostvariti kratkoročnu fizičku mobilnost u trajanju od pet do trideset dana bez obvezne virtualne mobilnosti. Mjesto za obavljanje stručne prakse studenti mogu pronaći uz pomoć posredničkih agencija, samoinicijativno ili uz pomoć mentora, odnosno Erasmus koordinatora na svojoj sastavnici.

Stručna praksa se izvodi u punom radnom vremenu, a moguće ju je obaviti u tvrtkama, ustanovama, organizacijama i ostalim subjektima koje imaju status pravne osobe. Natječaj će biti otvoren do iscrpljenja raspoloživih sredstava, a najkasnije do 1. ožujka 2026. godine.


Erasmus natječaj za pohađanje BIP programa u 2024./2026.


Kombinirani intenzivni programi (Blended Intensive Programs –  BIP) su kratki, intenzivni programi u kojima se primjenjuju inovativni načini učenja i poučavanja, uključujući suradnju putem interneta. Programi mogu uključivati učenje usmjereno na konkretna pitanja, u kojem transnacionalni i transdisciplinarni timovi zajedno rade na njihovu rješavanju. Studenti mogu, u dogovoru s inozemnom institucijom, ostvariti kombiniranu mobilnost u okviru Kombiniranog intenzivnog programa ukoliko ga inozemna ustanova organizira. Pritom fizička mobilnost mora trajati minimalno pet dana, a maksimalno trideset dana uz obveznu virtualnu mobilnost prije, tijekom i/ili nakon fizičkog dijela mobilnosti. Kombinirana mobilnost u okviru BIP-a mora rezultirati s minimalno ostvarena 3 ECTS boda.

Uvjet koji mora biti ostvaren prije odlaska na mobilnost je potpisan međuinstitucijski Erasmus+ sporazum o suradnji između Sveučilišta u Rijeci i partnerske visokoškolske ustanove u inozemstvu koja organizira BIP. Mobilnost se može ostvariti u zemljama Europske Unije, Norveškoj, Islandu, Lihtenštajnu, Srbiji, Makedoniji ili Turskoj te mora biti ostvarena u razdoblju od 1. lipnja 2024. godine do 31. srpnja 2026. godine.

Detaljne informacije o Erasmus programu, tekstovi natječaja i prijavni obrasci objavljeni su na mrežnim stranicama Sveučilišta u Rijeci.
FOTO: PEXELS