LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Mef.hr

Novi broj časopisa Medicinskog fakulteta bavi se infodemijom

Časopis izlazi dva puta godišnje, a ovaj, drugi broj u 2021. godini objavljen u prosincu, donosi informacije o borbi s pandemijom.

Časopis izlazi dva puta godišnje, a ovaj, drugi broj u 2021. godini objavljen u prosincu, donosi informacije o borbi s pandemijom.

Izišao je novi broj časopisa Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod nazivom Mef.hr.

Časopis, koji izlazi dva puta godišnje, u ovom se broju bavi infodemijom, odnosno bombardiranju informacijama s različitih strana u kontekstu pandemije koronavirusa

Uz to, ovaj broj časopisa prvi je otkako Medicinski fakultet ima novu upravu na čelu s dekanom, prof. dr. sc. Slavkom Oreškovićem, pa je dio časopisa posvećen predstavljanju nove uprave

Ostatak broja posvećen je temi broja. 

– Tema ovog broja iznova je povezana s pandemijom jer je ona realitet koji utječe na sve aspekte naših života te koliko god bismo željeli da već jednom prestane i nestane, želja nam se, uza sve napore znanosti, još nije ostvarila. Tematski dio posvećen je infodemiji, prekomjernoj količini informacija o nekom problemu, koja otežava pronalaženje rješenja. Tijekom zdravstvene krize infodemija može ugušiti vjerodostojne informacije i omogućiti lakše širenje glasina otežavajući učinkovitu javnozdravstvenu reakciju. Informacije se mogu širiti brže od virusa, inkubacija virusa SARSCoV-2 u prosjeku traje 5 do 6 dana, a inkubacija informacija mjeri se u minutama do najviše nekoliko sati, što je omogućila komunikacijska revolucija povezana s razvojem interneta i naše međusobne povezanosti putem društvenih mreža. – stoji u uredničkoj riječi glavne urednice Tee Vukušić Rukavina.

Časopis je moguće virtualno prolistati preko poveznice.

FOTO: PIXABAY