LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Rangiranje sveučilišta

Nova Times Higher Education Impact ljestvica: dva hrvatska sveučilišta u gornjoj polovici, ostalima ni traga

THE Impact Rankings ljestvica mjeri posvećenost i postignuća sveučilišta u UN-ovim ciljevima održiva razvoja.

THE Impact Rankings ljestvica mjeri posvećenost i postignuća sveučilišta u UN-ovim ciljevima održiva razvoja.

U sklopu Times Higher Education Impact & Innovation Summit događanja održanog 27. travnja 2022. u Stockholmu objavljena je Impact Rankings ljestvica sveučilišta. 

Za razliku od drugih sustava rangiranja koji mjere postignuća sveučilišta u temeljnim djelatnostima – obrazovanju, istraživanju, transferu znanosti i internacionalizaciji – THE Impact Rankings mjeri posvećenost i postignuća sveučilišta u UN-ovim ciljevima održiva razvoja. Ti ciljevi usmjereni su na borbu protiv gladi i siromaštva, osiguravanje zdravlja, blagostanja i kvalitetnog obrazovanja, rodne ravnopravnosti, mira, pravde i snažnih institucija, a imaju i zadaću očuvanja života na kopnu i pod vodom te odgovornost za klimatske promjene. 

Na ovoj ljestvici, koja pokazuje kolika je uloga sveučilišta u društvu, našla su se samo dva hrvatska: Sveučilište u Rijeci i Sveučilište u Splitu. 

Sveučilište u Rijeci pozicioniralo se između 301. i 400. mjesta od ukupno preko 1400 svjetskih sveučilišta, dok se Sveučilište u Splitu pozicioniralo između 401. i 600. mjesta. 

– Sveučilište u Rijeci postiglo je izvanrednih 72,3 od 100 bodova te se pozicioniralo između 301. i 400. mjesta od ukupno 1409 svjetskih sveučilišta obuhvaćenih ovom važnom rang-ljestvicom. Sveučilište u Rijeci predočilo je dokaze svoje posvećenosti u čak 12 od 17 ciljeva održiva razvoja, a najbolje rezultate postigli smo u sljedećim ciljevima: kvalitetno obrazovanje (94. mjesto od 1409), rodna ravnopravnost, zdravlje i blagostanje te partnerstvo u ciljevima. – istaknuli sa Sveučilišta u Rijeci. 

I sa Sveučilišta u Splitu smatraju da je pozicija između 401. i 600. mjesta uspjeh, a posebno ih veseli što su u pojedinim ciljevima postigli i značajno bolju pozicioniranost. 

– Sveučilište u Splitu po prvi je put rangirano za svih 17 ciljeva održivog razvoja, a ostvaren je i napredak u 10 ciljeva u kojima smo bili rangirani prethodne godine. Suradnje su ključne u ostvarenju ciljeva održivog razvoja te stoga posebno veseli što smo upravo u Partnerstvima za ciljeve ostvarili najveći skok u odnosu na prethodnu godinu te smo rangirani od 201–300 mjesta od 1438 institucija.  Prema broju ostvarenih bodova sljedeći slijede Zdravlje i blagostanje (301–400. mjesta), Održivi gradovi i zajednice (201–300. mjesta), Kvalitetno obrazovanje (401–600. mjesta) te Dostojanstven rad i gospodarski rast (401–600. mjesta) Prepoznati su naši doprinosi ciljevima Očuvanje vodenog svijeta (201–300), Odgovor na klimatske promjene (301–400) te Mir, pravda i snažne institucije (301–400), koji su ujedno i u skladu s orijentacijom, misijom i vrijednostima koje dijelimo s našim partnerima unutar alijanse Europsko sveučilište mora. Temeljem rezultata u Partnerstvu za ciljeve te tri dodatna cilja s najvećim ostvarenim brojem bodova sastavljena je i globalna lista na kojoj smo zauzeli 401600. mjesta, što predstavlja porast od 400 mjesta i poticaj za daljnji napredak u svim segmentima našeg djelovanja, u obrazovanju, istraživanju i razvoju, doprinosu zajednici i odgovornom poslovanju. Uz brojne suradnje, projekte i međunarodne aktivnosti vrednovano je i javno godišnje izvješće i web-stranica o održivosti kroz koje nastojimo prikazati naš rad te motivirati naše studente, djelatnike i širu zajednicu na još veći doprinos održivosti okoliša, društva i gospodarstva. – poručili su. 

Na ljestvici se ne nalazi nijedno drugo sveučilište u Hrvatskoj.

FOTO: UNSPLASH