LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Josip Faračić

Nova era zadarskog sveučilišta: svečana inauguracija novog rektora

Prof. dr. sc. Josip Faričić službeno je preuzeo upravljačku palicu Sveučilišta u Zadru – ovom je prilikom istaknuo svoju viziju za Sveučilište.

Prof. dr. sc. Josip Faričić službeno je preuzeo upravljačku palicu Sveučilišta u Zadru – ovom je prilikom istaknuo svoju viziju za Sveučilište.

 
Sveučilište u Zadru ovog je ponedjeljka obilježilo važan događaj – svečanu inauguraciju profesora dr. sc. Josipa Faričića kao novog rektora. Svečanosti su prisustvovali brojni akademski predstavnici, politički dužnosnici te članovi lokalne zajednice, piše Zadarski list.
 

Svako društvo i svaka zajednica je onoliko snažno koliko i najslabiji član te zajednice


Novi rektor je održao govor u kojem je iznio svoju viziju budućnosti Sveučilišta.

 

„Dosad je mnogo puta spominjana metafora broda i mora, a ovaj mandat koji je preda mnom mogu doista opisati kao put i plovidbu u jednom brodu, a taj brod je Sveučilište u Zadru kojeg čini jedna predivna posada. Bez te posade se ne može ništa napraviti, a tako i bez studenata zbog kojih i jesmo ovdje. Taj brod plovi s brodovima drugih sveučilišta, a da bi dobro plovili potrebno je znanje i umijeće. Potrebni su i uzori koji ukazuju na suradnju i kolegijalnost između profesora, asistenata i studenata. Svako društvo i svaka zajednica je onoliko snažno koliko i najslabiji član te zajednice i zbog toga će moj pogled biti usmjeren prema njima. – rekao je Faričić, prenosi Zadarski list.


Rektorica Dijana Vican, koja je odstupila s dužnosti, poželjela mu je sreću te mu čestitala. Uputila je zahvalu svim djelatnicima Sveučilišta, studentima i ostatku akademske zajednice.
 

„Ovo je povijesni trenutak u kojem nema nikakve zakletve, ali ima nešto važnije, a to su sveučilišne insignije koje će rektora Faričića svaki dan obvezivati na odgovornost i na spremnost. Vjerujem da će čvrsto držati sveučilišna strateška jedra, te mu želim da u ovom promjenjivom dobu drži onaj isti pogled i da balansira neizvjesnost s načelom koji nas je i spojio, a to je da obrazovne i znanstvene napore usmjeravamo prema onome čemu znanost i obrazovanje istinski služe – da svi budemo bolji ljudi.– poručila je Vican, prenosi Zadarski list.

FOTO:  Dijana Vican, Josip Faričić UNIZD/ Facebook

Okupljenima su se obratili i gradonačelnik grada Zadra Branko Dukić, župan Zadarske županije Božidar Longin, zadarski nadbiskup mons. Milan Zgrablić i drugi.

Po završetku ceremonije, održan je domjenak u studentskom restoranu Barbakan, na kojem su svi posjetitelji imali priliku uputiti čestitke rektoru Faričiću.

FOTO: UNIZD/ FACEBOOK