LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentske iskaznice

Nema više studenata bez iksice! Ovo Sveučilište je pripremilo kompenzaciju

Stigle su studentske iskaznice za sve studente riječkog Sveučilišta, a evo i objašnjenja za kašnjenje.

Stigle su studentske iskaznice za sve studente riječkog Sveučilišta, a evo i objašnjenja za kašnjenje.

Početkom ovog tjedna neki studenti Sveučilišta u Rijeci požalili su se kako još uvijek nemaju svoje studentske iskaznice odnosno iksice, iako su ih do sada već trebali dobiti. Dok su nekim studentima koji su upisali diplomski studij aktivirane stare iksice te su ih mogli koristiti dok ne dođu nove, ostali nisu bili u mogućnosti ostvarivati svoja studentska prava poput subvencije na obroke u studentskim menzama, što mogu samo pomoću studentske iskaznice.
 


Studenti bez iksice: za neke se navodno rade iznimke dok drugi čekaju



Poslali smo upit Sveučilištu iz kojeg odgovaraju 17. listopada:
 

„Tijekom dana primili smo informaciju iz Studentske službe sveučilišnih odjela, fakulteta i studija da su danas iz Agencije za komercijalnu djelatnost proizvodno, uslužno i trgovačko d.o.o., koja izdaje studentske iskaznice, stigle iskaznice za sve studente. Studenti su o tome obaviješteni i velika većina ih je već preuzela“, kažu sa Sveučilišta.


Studentske iskaznice za sve studente su sada dostupne. Ukoliko već niste, možete preuzeti svoje nove iskaznice u studentskoj referadi vašeg fakulteta. Nadalje, objašnjavaju kašnjenje novih studentskih iskaznica i pozivaju studente na razumijevanje:
 

„Nažalost, Služba raspolaže samo određenim brojem privremenih studentskih iskaznica, a i one su namijenjene primarno Erasmus studentima. Nabavka dodatnog broja privremenih studentskih iskaznica, osim duplog troška, nažalost ne bi jamčila i pravovremeno uručenje iskaznica studentima. Nažalost, na neke okolnosti ne možemo utjecati i nadamo se da će studenti za njih imati razumijevanja“, objašnjavaju sa Sveučilišta.

 

Sveučilište će podmiriti razliku od iznosa troška izrade nove iksice


Također, Senat Sveučilišta 17. listopada 2023. donio je odluku kako se od studenata ove godine neće tražiti razlika do iznosa troška za izradu nove studentske iskaznice, kako je to određeno novom obavijesti Ministarstva znanosti i obrazovanja, nego će se ona podmiriti iz dijela upisnine koji Sveučilište koristi za daljnji razvoj. Znači, studenti neće morati plaćati veće upisnine.
 

„S obzirom na obavijest Ministarstva znanosti i obrazovanja od 4. listopada 2023. o novim studentskim iskaznicama i njihovoj novoj cijeni (koja je „u zbroju“ – za prijediplomske i diplomske studije – niža, no u realnosti viša za studente koji upisuju prvu godinu studija), Senat Sveučilišta danas je donio odluku u skladu s kojom se iznos upisnine (u koji je uračunat i trošak izrade studentske iskaznice) neće povećavati. To znači da se od studenata neće dodatno potraživati razlika do iznosa troška izrade nove studentske iskaznice, već će se ove godine podmiriti iz dijela upisnina koji se doznačuje Sveučilištu za unaprjeđenje studentskog standarda i poticanje zapošljivosti“, dodaju sa Sveučilišta.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA