LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Diplomski rad

Negativni aspekti modne industrije ispričani kroz izložbu „Second skin”

Autorica je mentalnim kolažem sačinjenim od doniranih traperica, crteža, zapisa i osobnog osvrta, pokušala približiti negativnu stranu modne industrije.

Autorica je mentalnim kolažem sačinjenim od doniranih traperica, crteža, zapisa i osobnog osvrta, pokušala približiti negativnu stranu modne industrije.

Kod izbora teme za diplomski rad, studenti mogu izabrati nešto uobičajeno, samo da se riješe toga ili mogu odabrati temu koja će sve one koji vide rad, natjerati da zastanu i razmisle o težini te teme. To je učinila Katarina Kožul koja je svoj diplomski rad nazvala Second skin, a u njemu istražuje negativne aspekte modne industrije, s fokusom na traper. 
 

Autorica se bavila istraživanjem modne industrije i njezinih negativnih aspekata. Stavljajući fokus na traper, materijal koji je inicijalno bio namijenjen izradi uniformi za radnice i radnike sve do prenošenja na modne piste, umjetnica analizira pojam rada i odgovornosti, etičnost modne industrije, kampanju solidarnosti ‘Denim day’ te zagađenje okoliša nastalo uslijed masovne proizvodnje odjeće. – stoji na stranici Sveučilišta u Rijeci.


Predstavljanje diplomskog rada – intuitivne instalacije mentalnog kolaža sačinjene od traperica koje je doniralo dvadesetak žena, različitih zapisa i crteža iz bilježnice, dijelova istraživanja te osobnog osvrta autorice, održat će se u petak, 15. rujna u 19 sati u prostoru Galerije SKC. 

Izložba će ostati otvorena do subote, 16. rujna od 17 do 20 sati (Galerija SKC – Kružna 6, Rijeka). Po završetku izložbe, autorica će održati radionicu prenamjene starog tekstila namijenjenu djeci, gdje će se reciklirati sav korišteni traper.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA