LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
I dalje nisu privlačni

Ne privlači ih ni moguća stipendija od 600 eura: pogledajte koliko se maturanata upisalo na nastavničke STEM programe

Možda je prijedlog Ministarstva stigao prekasno da bi motivirao ovogodišnju generaciju maturanata da presloži svoje prioritete i upiše nastavničke smjerove.

Možda je prijedlog Ministarstva stigao prekasno da bi motivirao ovogodišnju generaciju maturanata da presloži svoje prioritete i upiše nastavničke smjerove.

U Hrvatskoj već dugo postoji manjak stručnog nastavničkog kadra iz tzv. STEM predmeta, matematike, fizike i informatike. Prema konačnim ljestvicama za upis na fakultete u idućoj akademskoj godini, čini se da će taj problem za nekoliko godina postati još izraženiji. 

Naime, prema podacima Agencije za znanost i visoko obrazovanje, nastavničke smjerove STEM predmeta upisalo je tek 59 studenata. Važno je napomenuti da raditi u školi mogu i studenti koji završe nenastavničke smjerove ako polože dodatnu pedagošku-metodološku izobrazbu za rad u školi, kao i da neki smjerovi na fakultetima nude nastavničke smjerova tek na diplomskoj razini studija. Ipak, činjenica je da je kvota svih nastavničkih smjerova iz STEM predmeta na hrvatskim sveučilištima ove godine ukupno bila 200, a da je popunjeno tek 59 mjesta. 

Konkretno, nastavnički smjer matematike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu nije uspio popuniti kvotu: upisalo ga je 47 studenata, a kvota je 72. Na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu izvodi se i studij matematike i fizike, nastavnički smjer, na kojem je situacija još više porazna: upisalo ga je 7 studenata (kvota je 32).

Zabrinjavaju i podaci u opisu na nastavnički smjer fizike: na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu upisao ju je samo jedan student (kvota je 22). Za usporedbu, prošle je godinu taj isti smjer upisalo tek dvoje studenata. Nastavnički smjer fizike i informatike ove je godine također upisao samo jedan student (kvota je 32). Najgore je prošao nastavnički smjer fizike i kemije koji ove godine nije upisao ni jedan jedini student (kvota je 22). Ni na drugim sveučilištima situacija nije bolja. Na splitskom PMF-u nastavnički smjer informatike i matematike upisalo je troje studenata (kvota je 20). 

Što se tiče smjerova koji nisu nastavnički, situacija je nešto bolja, iako ni tu mnogi smjerovi nisu ispunili kvotu. Istraživački smjer fizike na zagrebačkom PMF-u upisalo je 67 studenata (kvota je 75), fiziku na Fakultetu za fiziku Sveučilišta u Rijeci upisalo je 8 studenata (kvota je 24), fiziku na splitskom sveučilištu upisalo je 23 studenata (kvota je 42). 

Matematika na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu također je ostala nepopunjena: upisalo ju je 30 studenata (kvota je 60), matematiku na riječkom sveučilištu upisalo je 26 studenata (kvota je 45), matematiku i fiziku u Splitu upisalo je 6 studenata (kvota je 22), a matematiku na PMF-u u Zagrebu najviše se približila popunjavanju upisne kvote: upisalo ju je 150 studenata (kvota je 152). Ovakav trend, pogotovo na studijima fizike, bio je prisutan i prošle godine

Problema nedostatka kvalificiranog nastavničkog kadra svjesno je i Ministarstvo znanosti i obrazovanja pa predlaže uvođenje značajnih promjena u sustav STEM stipendija kojima se stipendiraju studenti koji studiraju u STEM područjima znanosti, o čemu više možete pročitati na poveznici

Naime, STEM stipendije do sada su iznosile 1200 kuna mjesečno, a dodjeljivale su se automatski, i to studentima prve, druge ili treće godine studija, neovisno o tome jesu li na nastavničkom smjeru ili ne. Ministarstvo sada predlaže uvoeđnje nekoliko novosti: stipendija će se dodjeljivati putem javnog poziva, dakle bit će raspisan Natječaj, kao i za ostale stipendije, iznosit će 2 260,35 kuna, odnosno 300 eura, a za studente nastavničkih smjerova 4 520,70 kuna, odnosno 600 eura

Možda je prijedlog Ministarstva stigao prekasno da bi motivirao ovogodišnju generaciju maturanata da presloži svoje prioritete i upiše nastavničke smjerove. Hoće li nastavnički smjerovi na STEM fakultetima iduće godine doživjeti procvat, ostaje nam vidjeti. 
FOTO: UNSPLASH