LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Mobilnost

Nastupaju izmjene u programu Erasmus+ i ESS; ništa od stažiranja i zaposlenja

Nastupa novo sedmogodišnje razdoblje studentske mobilnosti koje će trajati od 2021. do 2027. i za koje se garantira da će biti inovativnije i usklađenije s digitalnom i zelenom tranzicijom.

Nastupa novo sedmogodišnje razdoblje studentske mobilnosti koje će trajati od 2021. do 2027. i za koje se garantira da će biti inovativnije i usklađenije s digitalnom i zelenom tranzicijom.

Agencija za mobilnost i programe Europske unije objavila je novosti, odnosno promjene vezane uz programe studentske mobilnosti Erasmus+ i Europske snage solidarnosti

Nastupa novo sedmogodišnje razdoblje studentske mobilnosti koje će trajati od 2021. do 2027. i za koje se garantira da će biti inovativnije i usklađenije s digitalnom i zelenom tranzicijom zbog važne uloge koju preuzima u ostvarenju Europskog prostora obrazovanja do 2025. godine. Zbog ambicioznih zadataka i ciljeva sveukupni proračun Erasmusa premašuje 26 milijardi eura, čime se studentima i učenicima diljem Europe osiguravaju nove mogućnosti u područjima učenja i poučavanja, stjecanja digitalnih vještina, inovacija u oblikovanju kurikuluma i drugog. Prema AMPEU-u, zadaća je podupirati inicijative poput europskih sveučilišta, akademija za stručno usavršavanje učitelja, centra strukovne izvrsnosti i DiscoverEU. Dakle, osim područja visokog obrazovanja novi program Erasmus+ obuhvaća i ostale razine i vrste obrazovanja i osposobljavanja. 

Program Europske snage solidarnosti, koji je pokrenut 2018. godine, ozbiljno pristupa programu mobilnosti za mlade uključene u volonterske aktivnosti i/ili projekte solidarnosti. Okvirni mu je proračun 1,009 milijardi eura za sedmogodišnje programsko razdoblje te će sukladno tomu 270 000 mladih ljudi ostvariti mogućnosti za sudjelovanje. U solidarnim aktivnostima i dalje mogu sudjelovati mladi od 18 do 30 godina te na području humanitarne pomoći pojedinci starosti između 18 i 35 godina. Međutim, u novom programskom razdoblju nema aktivnosti stažiranja i zaposlenja.

Još jedna novost pristiže u obliku roka za podnošenje projektnih prijedloga u sklopu nove generacije dvaju programa koji je pomaknut na svibanj 2021. godine. Odgođen je zbog procesa uspostave pravnog okvira za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

FOTO: PIXABAY