LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Završetak visokog obrazovanja

Napiši diplomski rad bez panike

Pisanjem diplomskog rada privest ćeš kraju svoje visoko obrazovanje. Donosimo ti nekoliko savjeta za olakšavanje tog stresnog posla.

Pisanjem diplomskog rada privest ćeš kraju svoje visoko obrazovanje. Donosimo ti nekoliko savjeta za olakšavanje tog stresnog posla.

Sva predavanja su odslušana? Index je popunjen? Bravo, čestitamo! Napravio/la si najveći dio posla, ali čeka te još nešto – diplomski rad! Vrijeme je da odabereš temu i riješiš zadnju prepreku na putu prema diplomi.

Pronađi dobrog mentora

Prvi je korak odabir mentora i teme. Iako se čini prilično jednostavno, nemoj ovaj zadatak shvatiti olako jer se često zna zakomplicirati. Kako bi tvoj proces pisanja diplomskog rada bio što uspješniji, važno je pronaći dobrog profesora koji će te usmjeriti, pomoći ti oko literature i dati dragocjen savjet u "nemam više što napisati" trenutku. Prednost je što profesori najčešće u glavi imaju nekoliko ideja ili tema pa ti mogu olakšati odabir.

Odaberi temu koja te zanima

Ako pogrešno odabereš temu, već si na samom početku možeš stvoriti bespotrebne teškoće. Ako ti mentor predloži temu, ne moraš je prihvatiti ako te ne zanima ili ako smatraš da nećeš moći napisati kvalitetan rad. Radije si uzmi još vremena, prokopaj knjižnice, pronađi literaturu i započni s pisanjem. Literatura je jedan od najvažnijih čimbenika u akciji zvanoj diplomski rad. Ne smiješ odabrati temu koja pokriva usko i/ili neistraženo područje. Susrest ćeš se s nedostatkom literature, a to ti zaista ne treba. Ako tvoj diplomski uključuje i istraživanje, iskoristi sve dostupne kanale (čitaj: društvene mreže) kako bi istraživanje obuhvatilo što više ispitanika i kako bi napisao/la kvalitetniji rad.

Pomogni si postavljanjem nekoliko pitanja:

  • Zanima li me zaista odabrana tema?
  • Imam li dovoljno literature?
  • Koliko ispitanika trebam imati u istraživanju (imam li toliko prijatelja na Facebooku/ imam li poznanike u nekoj tvrtki)?
  • U koje sve grupe na Facebooku mogu postaviti zamolbu za ispunjavanjem upitnika?
  • Je li netko prije mene istražio tu temu?
  • Nalazi li se tema u okviru područja mog studija?

Organiziraj se

Nakon dogovora oko teme, sljedeći je korak struktura diplomskog rada. Vjerojatno će i mentor tražiti skicu diplomskog rada pa svakako razmisli o poglavljima, podnaslovima i slično. Organizacija je pola posla!

Sve je spremno za početak pisanja

Mentor je dogovoren, tema odabrana! Odlično! Sada moraš ispuniti obrazac koji će mentor potpisati. Obrazac sadrži tvoje osnovne podatke i naziv teme. O temi odlučuje fakultetsko vijeće. Ako su svi prethodni koraci ispunjeni, nema straha – tema će ti biti odobrena. Vodi računa da nakon potvrđene teme ne možeš previše mijenjati sadržaj, stoga je važno biti siguran u odabranu temu (ako ništa, barem se pravi da si siguran/na).

Svaki fakultet ima detaljne upute na koji način treba pristupiti pisanju rada, što moraš obuhvatiti pa čak i koji font moraš koristiti. Prouči detaljno upute i od početka kreni ispravno, da kasnije ne moraš ispravljati i prilagođavati format cijelog dokumenta. U većini uputa nalaze se i korisni primjeri pa svakako škicni! Ovo ne treba posebno napominjati, ali nemoj prepisivati tuđe radove ili nekoga citirati bez navođenja izvora. U uputama ćeš pronaći i primjere pravilnog navođenja izvora i citiranja.

Za sve jezične neduomice, tu je EduCentrov Jezični savjetnik! To je to! Preostaje ti još samo napisati rad, uvezati ga i obraniti. Čestitamo, tvoj višegodišnji trud se isplatio!

FOTO: PIXABAY