LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Rijeci

Nakon osječkog Sveučilišta, i Rijeka ima svoj laboratorij aplikacija

Otvaranje dvaju laboratorija na Sveučilištu u Rijeci, jednog na Kampusu u Zgradi sveučilišnih odjela, a drugog na Tehničkom fakultetu, studentima omogućava interaktivno učenje o programiranju i razvoju mobilnih aplikacija.

Otvaranje dvaju laboratorija na Sveučilištu u Rijeci, jednog na Kampusu u Zgradi sveučilišnih odjela, a drugog na Tehničkom fakultetu, studentima omogućava interaktivno učenje o programiranju i razvoju mobilnih aplikacija.

Studenti Sveučilišta u Rijeci, nakon studenata Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku, dobili su mogućnost dodatne edukacije, istraživanja i razvoja novih programskih rješenja uz podršku najnovijih informacijskih tehnologija.

Otvaranje dvaju laboratorija na Sveučilištu u Rijeci studentima omogućava interaktivno učenje o programiranju i razvoju mobilnih aplikacija. Jedan je laboratorij na Kampusu u Zgradi sveučilišnih odjela, a drugi na Tehničkom fakultetu. Laboratoriji su zajednički projekt CARNeta i tvrtke Samsung Electronics Adriatic, uz podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. 

Labos će ujedno stvoriti dodatne prilike za umrežavanje dvaju sveučilišta u razmjeni znanja i iskustava, moglo se čuti na otvaranju:

– Izuzetno mi je drago što otvaranjem laboratorija na Sveučilištu u Rijeci omogućavamo pristup najnovijim tehnologijama i razvojnim alatima svim studentima. Očekujemo da će laboratoriji uvelike pomoći u unaprjeđivanju sustava obrazovanja te da će postati jedna od infrastrukturnih jezgri za projekt e-Škola, kao katalizator novih modela i sadržaja učenja.

– Ovo što radimo razvijanje je koncepta pametne specijalizacije jer, i simbolički, riječ je o pametnim uređajima i integraciji sveučilišta, partnera i zajednice. Ovi laboratoriji jedan su od simbola pametne specijalizacije u Rijeci, kao i temelj stvaranja jedne od novih riječkih industrija. Pozivam sve studentice i studente da i sami pristupe programu dodatnog obrazovanja i tako stvore nove prilike za osobni razvoj. – naglasio je rektor Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. sc. Pero Lučin.

Samsungovi laboratoriji aplikacija na Kampusu i Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci opremljeni su nastavničkim računalima, tablet računalima, SmartTV prijamnicima i pametnim telefonima koji će omogućiti interaktivno učenje o programiranju, ali i razvoju mobilnih aplikacija svim studentima fakulteta.

Također, laboratorij će razvijati softver Samsung School u smjeru prilagodbe postojećeg softvera za potrebe studenata i nastavnika na fakultetima, za potrebe visokog obrazovanja općenito, ali i za povezivanje Samsung Schoola i postojećih sustava koji su trenutačno rašireni na sveučilištima u Hrvatskoj, ali i diljem svijeta.

– Zahvaljujem u ime Tehničkog fakulteta Sveučilištu u Rijeci CARNetu i Samsungu, što je upravo jedan od laboratorija uređen i na Tehničkom fakultetu. To je u svakom slučaju važan iskorak u izobrazbi studenata Tehničkog fakulteta u informacijskih tehnologijama. Fakultet već niz godina surađuje s gospodarstvom, tako i sa značajnim poslovnim subjektima u Republici Hrvatskoj, u razvoju laboratorijske nastavne podrške u informacijskim tehnologijama.

– Također, područje ICT-a uključeno je u nastavni kurikulum svih četiriju studija Tehničkog fakulteta, a naročito u studiju računarstva, na kojem je izobrazba započela 2008. godine otvaranjem preddiplomskog studija, odnosno 2010. otvaranjem diplomskoga studija. – dodao je dekan Tehničkog fakulteta u Rijeci, prof. dr. sc. Goran Turkalj.

Prilikom otvorenja laboratorija aplikacija u Rijeci, studenti Tehničkog fakulteta u Rijeci video-konferencijom povezali su se s kolegama iz Osijeka, gdje je nedavno otvoren prvi laboratorij.

FOTO: SVEUČILIŠTE U RIJECI