LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Hrvatski studiji

Nakon odobrenja dvopredmetnog diplomskog studija kroatologije, procedura se ponavlja s filozofijom

Na sjednici Vijeća društveno-humanističkog područja održanoj 5. prosinca 2018, najavljeno je da bi dvopredmetni studij filozofije na diplomskom studiju na Hrvatskim studijima mogao biti omogućen u bližoj budućnosti, jednako kao što je to već bio slučaj sa studijem kroatologije.

Na sjednici Vijeća društveno-humanističkog područja održanoj 5. prosinca 2018, najavljeno je da bi dvopredmetni studij filozofije na diplomskom studiju na Hrvatskim studijima mogao biti omogućen u bližoj budućnosti, jednako kao što je to već bio slučaj sa studijem kroatologije.

Bitne promjene događaju se na Hrvatskim studijama, gdje je na sjednici održanoj 5. prosinca 2018. odobrena preporuka za dvopredmetni diplomski studij filozofije, koja će biti poslana na Senat na glasovanje.

Ovo nije prvi takav slučaj jer je uspješno kroz istu proceduru prošao dvopredmetni diplomski studij kroatologije, dok su nakon filozofije sljedeći na redu studij povijesti te studij hrvatskoga latiniteta. Ako sve prođe u redu i u odgovarajućem vremenskom roku, sadašnji studenti treće godine, ali i generacije nakon njih, već će od sljedeće akademske godine moći na diplomskom studiju upisati obje studijske grupe koje su dotad studirali na preddiplomskom studiju.

Kako doznajemo od predsjednice Studentskog zbora Hrvatskih studija, Marije Barić Đurđević, do sada je postojala mogućnost studiranja dvaju studijskih grupa na diplomskom studiju, no svaka od njih studirala se zasebno. Dakle studenti su imali dva indeksa, morali su u godini ostvariti 120 ECTS-a i slično, što je bilo iznimno teško čak i uz susretljivost profesora, pa su studenti nerijetko znali odustati od jedne studijske grupe i na diplomskom studiju završiti samo jednu, no to bi se uskoro trebalo promijeniti.

– Još se od mojih brucoških dana među studentima priča kako bi uskoro trebali moći upisati dvopredmetne diplomske studije, a izgleda da se taj dan polako bliži. Kao predsjednica Studentskog zbora moglo bi se reći da sam čak i dosađivala Upravi s upitima o dvopredmetnom studiranju na diplomskoj razini jer znam da je to iznimno važno studentima, a i sami su mi često postavljali upite o toj temi. Obradovalo me što su i neki profesori na sjednicama Znanstveno-nastavnog vijeća često započinjali baš tu temu i poticali ubrzanje samog procesa. Na tome se radi punom parom te se nadam da će na jesen prva generacija upisati dvopredmetnu diplomsku kombinaciju. – izjavila je predsjednica Studentskog zbora HS-a za Studentski.hr.

Studenti su također zadovoljni ovom odlukom jer zapravo, barem po onome što za sada znamo, nema ničega što joj ne ide u prilog. Svoje mišljenje o mogućem uvođenju dvopredmetnog diplomskog studija već spomenutih studijskih grupa podijelio je s nama i jedan od studenata.

– Dvopredmetni diplomski studij posebno je važan za sve studente Hrvatskih studija. Većina nas upisuje studij upravo u dvopredmetnoj kombinaciji na preddiplomskoj razini, koju u velikoj mjeri želimo zadržati tijekom diplomskoga studija. Unatoč interesima, u današnjoj ekonomskoj situaciji važno je biti konkurentan na tržištu rada. Upravo se time konkurentnost povećava, ali i kvaliteta našega obrazovanja. Svi koji upišu dvopredmetni studij imaju ga pravo kao takvog i završiti. 

FOTO: SVEUČILIŠTE U ZAGREBU