LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Bira se čelnik FFZG-a

Nakon niza propalih izbora, objavljeni programi novih kandidata za dekana FFZG-a

Donosimo dio programa dvojice kandidata za dekana Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Donosimo dio programa dvojice kandidata za dekana Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Prije nekoliko dana na stranici Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu objavljena su imena nove dvojice kandidata za dekana, njihove kandidature, životopisi i programi rada. Riječ je o izv. prof. dr. sc. Domagoju Tončiniću i izv. prof. dr. sc. Kruni Kardovu.

Drama oko izbora novog dekana Filozofski fakultet prati već više od godinu dana. Kada su u travnju ove godine po prvi puta nakon duže vremena imali priliku birati između tadašnjih kandidata Renate Geld i Nevena Jovanovića jer im je rektor Boras odobrio programe, Fakultetsko vijeće nije ni jednome od njih dalo većinu glasova pa je FFZG ostao bez legitimno izabranog dekana.

Sada Filozofski čeka ista procedura, naime, rektor treba odobriti programe novih kandidata, a zatim bi i Fakultetsko vijeće trebalo odlučiti kome će dati da upravlja ustanovom na čijem je čelu sada privremeni obnašatelj dužnosti dekana Miljenko Jurković, kojega je na tu funkciju postavio rektor Boras, a zatim i prihvatilo Vijeće FFZG-a. U nastavku donosimo dijelove programa Toničića i Kardova.

Izv. prof. dr. sc. Domagoj Tončinić 

Profesor Tončinić rođen je 1972. u Zagrebu, a studirao je na Sveučilištu u Beču klasičnu arheologiju i povijest te zatim na zagrebačkom sveučilištu završio iste studijske grupe.

Njegov cijeli program rada možete pročitati na poveznici, no u dijelu koji se odnosi direktno na studente, Tončinić piše da su studenti integralni dio Fakulteta te da su na različitim razinama uključeni u njegovo upravljanje. 
– Unatoč tomu glas studenata ne smije se samo osluškivati nego i pažljivo slušati i dobro čuti te imati sluha posebno za konkretne prijedloge kojima će se podići kvaliteta studentskoga života te, naravno, studija i nastave. Suradnja sa Studentskim zborom i Vijećem studenata posebno će se poticati u želji da se čuju svi tonovi – i unisoni i disonantni – te da se studente podrži u različitim aktivnostima kojima se teže izboriti za bolji studentski standard. Upravo stoga će se, u dogovoru s prodekanom za nastavu i studente, redovito održavati Dan otvorenih vrata kako bi prodekan studentima i nastavnicima istovremeno mogao odgovoriti na učestala i za pojedine predmete i studije ključna pitanja. Bit će to ujedno i prilika da se naglasi i odgovornost koju imaju studenti kao članovi akademske zajednice. – navodi u programu.
U nastavku se osvrnuo na Ured za studente s invaliditetom te naglasio da je to mjesto okupljanja svih studenata s invaliditetom i mjesto susreta prepoznato u širim akademskim krugovima te smatra da će se zapošljavanjem kompetentnih osoba ukloniti neželjeni diskontinuitet i strepnja za budućnost Ureda čiji opstanak ne smije biti upitan.

Izv. prof. dr. sc. Kruno Kardov

Profesor Kardov rođen je u Vukovaru 1977. godine,  a diplomirao je sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2002. godine, gdje je i doktorirao 2012. godine. Usavršavao se još na Sveučilištu Kalifornija u Berkeleyju u SAD-u, no boravio je i na brojnim drugim inozemnim sveučilištima i institucijama.

Kardov je također naglasio da su studenti aktivni i konstruktivni dionici u različitim procesima odlučivanja, stručnim aktivnostima, aktivnostima promocije studenata, brizi o studentskim pravima i standardu, sportskim i drugim aktivnostima i programima itd.
– U svom radu namjeravam nastaviti podržavati studentske klubove i organizacije te različite studentske aktivnosti koje obogaćuju studentski život, potpomažu profesionalnu socijalizaciju i podižu ukupnu kvalitetu studiranja na našem Fakultetu. Trenutno Fakultet podupire rad studentskih organizacija i samostalne studentske aktivnosti kroz osiguranje prostora za rad studentskim organizacijama, kroz specifičnu organizacijsku podršku u studiranju zahvaljujući našim centrima i uredima, kroz financijsku i stručnu pomoć koju osiguravaju odsjeci i Fakultet te kroz godišnje fakultetske financijske potpore namijenjene stručnim, znanstvenim, istraživačkim, umjetničkim i drugim projektima i aktivnostima studenata i studentskih udruga i klubova. – stoji u programu.
Profesor smatra da na tome što su studenti motivirani za rad u korist Fakulteta treba graditi i održavati dobru suradnju sa studentskim organizacijama i inicijativama te da je bitno studente uključiti u rane faze osmišljavanja fakultetskih aktivnosti i programa kako bi se, između ostaloga, studentima omogućilo stjecanje novih znanja i vještina.

I on se osvrnuo na podršku studentima u studiranju, naročito ranjivim skupinama te dodao da će nastaviti razvijati sustave stipendiranja, podupirati Ured za studente s invaliditetom, Psihološko savjetovalište za studente i druge urede i centre koji sudjeluju ili daju doprinos u uključivanju i osiguranju pretpostavki za kvalitetnu podršku ranjivim i podzastupljenim skupinama.

Cijeli je program dostupan na poveznici.
FOTO: FACEBOOK / STUDENTSKI ZBOR FILOZOFSKOG FAKULTETA U ZAGREBU